Hoppa till huvudinnehåll

Nytt missbrukarhem öppnat i Jakobstad

Jakobstads nybyggda skyddshem
Jakobstads nybyggda skyddshem Jakobstads nybyggda skyddshem Bild: YLE/Patrik Enlund jakobstads skyddshem

Rolle sökte sig till boendet på skyddshemmet i Jakobstad för umgängets och kamraternas skull.

- Jag drack alkohol förr, men nu har jag hållit upp i fyra och ett halvt år, och jag har slutat röka också. Är man envis så går det, säger Rolle, som är i 70-års åldern.

Han bor fortfarande kvar i en stödbostad i det gamla skyddshemmet. Där finns i dag sju bostäder plus det nya skyddshemmet med ytterligare 17 bostäder.

Inflyttning pågår

De som söker sig till skyddshemmet har ofta en liknande historia; mycket drickande, pengarna är borta och hälsan är dålig, berättar skyddshemmets chef Marko Erkamaa.

Erkamaa jobbar för Frälsningsarmén som i många år drivit skyddshemmet. I Jakobstad är de knappt sex anställda som jobbar i treskift helg som vardag.

Ännu står en del rum tomma, men Erkamaa räknar med att nybygget fylls så småningom när den så kallade "fuktiga generationen" börjar bli pensionsmogen.

- Vi försöker så gott vi kan stöda ett nyktert liv.

Marko Erkamaa
Marko Erkamaa Marko Erkamaa Bild: YLE/Patrik Enlund jakobstads skyddshem

Lyckas det bra kan klienten flytta tillbaka till en egen hyresbostad. Men det varierar, en del bor en kortare tid, andra kan bo åratal på skyddshemmet.

Verksamheten konkurrensutsätts

Frälsningsarmén bedriver motsvarande verksamhet på flera orter, men eftersom det är ett nybygge i Jakobstad blir det upphandling i vår. Erkamaa vill gärna fortsätta i Frälsningsarméns regi.

- Frälsningsarmén sköter verksamheten utan vinstintresse.

Medelåldern på klienterna är 50 år. De äldsta är i 70 års åldern, den yngsta som är på väg att flytta in är endast 19 år.

Ankommer det på utrymmena är det jättefint, men det dystra är att alkoholkonsumtionen ökar i Finland, säger Erkamaa.

Läs också