Hoppa till huvudinnehåll

Åboförsamlingar bäddar för flyktingar

Hundra asylsökande erbjöds med kort varsel plats på lägergården Heinänokka. Nationaliteterna är många, men kort efter ankomsten visste inte ens de anställda varifrån flyktingarna kommer.

Den första bussen anlände på förmiddagen med flyktingar som först inkvarterats i Tarvasjoki. Senare anlände en buss med asylsökande som hållit till i Lundo.

Processen var snabb. I torsdags fattades beslutet om att öppna lägergården för flyktingarna och redan inbokade konferensgäster flyttades till andra utrymmen. Nationaliteterna är många, men kort efter ankomsten visste inte ens de anställda varifrån flyktingarna kommer. En del anlände ensamma, andra med sina familjer.

Hellre på lägergård än på läger

Några barn blir glada då de får var sin teddybjörn. En 22-årig somalisk kvinna är bland de anlända. Hon säger sig i hela sitt liv ha bott på ett flyktingläger i Kenya. Livet på lägret har varit svårt utan mat och en del som bott där har blivit dödade. Här är det bättre, kvinnan hoppas få stanna i Finland för att kunna gifta sig och få barn.

Asylsökande i lägergården Heinänokka.
Asylsökande i lägergården Heinänokka. Bild: Yle/Peter Petrelius heinänokka

Taina Vuorimies är arbetsledare på lägergården. Hon säger att man nu ska höra de nyanlända om hur de vill bo, med sina familjer eller kvinnorna och männen för sig.

Många församlingar inom Borgå stift har reagerat på ärkebiskopens uppmaning om att hjälpa de asylsökande så mycket de bara kan.

Sixten Ekstrand vid Kyrkans central för det svenska arbetet säger att gensvaret har varit så bra att stiftet nu planerar att åka runt till regionerna för att ge råd och anvisningar till församlingarna om vad de ska och inte ska göra när det kommer till hjälpinsatser.

Ekstrand tror att allt flera församlingar inom den närmaste tiden kommer att öppna upp sina lägergårdar för asylsökande.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland