Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 170: Dumpa tallriksmodellen

Är det rätt att sälja ohälsosam snabbmat med hjälp av leksaker? Bild: Yle
Hur skall vi få fart på Finland? Är det rätt att sälja ohälsosam snabbmat med hjälp av leksaker? Bild: Yle Bild: Yle webbdoktorn

Vi står inför ett paradigmskifte då det gäller folkhälsan.

Allt fler forskarrapporter har kommit fram till att alla fetter (utom transfetter) är ofarliga för människor. Däremot är speciellt alla sorters socker och även stärkelse som vitt mjöl m.m. på sikt mycket farliga för oss.

Fetman och alla sjukdomar som uppkommer i samband med metabolt syndrom har exploderat sen 70 talet då fettet blev skurk och de snabba kolhydraterna lyftes till skyarna.

Vi skulle spara tiotals miljarder på sikt om vi dumpade tallriksmodellen, satt ett par hundra procents skatt på allt socker och om vi skulle inleda en stor informations kampanj för en livsstil med lågkolhydratskost.

Daniel Tunér


#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.