Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 175: Vi har skapat ett samhälle vi inte har råd med

Eurosedlarna i en hand
Eurosedlarna i en hand Bild: YLE TV2 hand

Då ca 80% av befolkningen får mera ur den gemensamma kassan än de bidrar med, och ett fåtal procent står för över ca 70% av statens skatteintäkter, är frågan hur vi skall få Finland på fötter befogad.

Alla blir tvungna att avstå från en massa så kallade uppnådda förmåner. Även om de "rikas" alla inkomster skulle konfiskeras, skulle de inte räcka till till att rätta till obalansen i de allmänna finanserna. Vi har helt enkelt skapat ett samhälle vi inte har råd med. Dessutom skulle de nog försvinna fortare än kvickt efter den första konfiskeringen.

Om vi skulle gå tillbaka till situationen för 30 år sedan vis avi förmåner skulle det redan vara ett steg mot rätt riktning. Alla förmåner och gratis pengar har helt enkelt degenererat och förslöat hela vårt samhälle. Jobben försvinner inte pga yttre omständigheter, utan pga att vi inte är tillräkligt bra, effektiva, kreativa och arbetsamma. Den ofantliga byråkratin stryper all företagsamhet och står som en garant för fortsatt nedgång i ekonomin. Dessutom gör den att det blir på tok för dyrt att sysselsätta människor.

Vi bör alltså bli av med all onödig byråkrati, skapa ett samhällsklimat där entrepenörerna börjar tro på Finland på nytt, facken bör sluta klamra sig fast i en svunnen tid och inse att makt medför ansvar att se realiteter, och var och en bör fullt ut ta ansvar för sina egna liv och sina familjer.


#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.