Hoppa till huvudinnehåll

När klasskompisen blir ett syskon

Två barn sitter i en snödrivar och pratar.
Då barn ur två familjekulturer möts i en ny familj behöver de ofta de vuxnas stöd. Två barn sitter i en snödrivar och pratar. Bild: Yle/Rolf Granqvist sjuåringar

Att skilja sig i ankdammen har sina särdrag då alla känner alla. Men då äktenskapet gått i kras är det få som längre tänker på fasaden, berättar Anne Bjaerre på Barnavårdsföreningen i Finland.

Ett äktenskapsförord är inte ett omen på att det kommer att gå snett. Det är bara sunt förnuft.― Anne Bjaerre

Hon har flera års erfarenhet av att hjälpa människor komma över skilsmässor i Svenskfinland.

- Visst är ju ankdammen liten. Jag har nog inte dragit en enda grupp där orden ’Aj sidu du är också här’ inte skulle ha yttrats, berättar hon.

Fyrk fanns

Något större problem verkar det inte vara för dem som deltar i grupperna att tala om sina liv. Då man söker hjälp för sin skilsmässa bryr man sig inte så mycket om fasaderna längre, menar Bjaerre.

- Ibland kommer någon och pratar om det efteråt, men jag har aldrig upplevt att någon skulle ha lämnat rummet för att det finns en bekant på plats, säger Bjaerre.

Hon är själv frånskild och omgift. Hon talar sig varm för att alla som gifter sig borde ha både äktenskapsförord och testamente. Finns det mycket egendom så trasslar det ofta till situationen ännu mer.

- Ett äktenskapsförord är inte ett omen på att det kommer att gå snett. Det är bara sunt förnuft.

Visst är ju ankdammen liten. Jag har nog inte dragit en enda grupp där orden ’Aj sidu du är också här’ inte skulle ha yttrats.― Anne Bjaerre

När klasskompisen plötsligt blir ett syskon

I Villa Bensow i Grankulla jobbar Barnavårdsföreningen i Finland också med nyfamiljer. På en liten ort är ett särdrag att nyfamiljernas barn redan kanske känner varandra från förut.

- Då gäller det att fundera på hur det känns att någon som man känner från till exempel sitt fotbollslag eller en parallellklass plötsligt blir ens halvsyskon eller rumskamrat, berättar Petra Willamo som jobbar med just nyfamiljer.

Petra Willamo intervjuas i utesändning i Grankulla.
Petra Willamo drar bland annat läger för nyfamiljer. Petra Willamo intervjuas i utesändning i Grankulla. Bild: Yle / Ted Urho petra willamo

Willamo svarar ofta på frågor som kretsar kring det praktiska.

- Nyfamiljer undrar till exempel om hur man ska få barn från olika familjekulturer att trivas ihop.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen