Hoppa till huvudinnehåll

Norden runt på åtta sekunder

Treriksröset i kvällssol
Treriksröset i kvällssol Treriksröset i kvällssol Bild: Yle/Åsa Svarvar treriksröset

Vad är nu en betongklump mitt ute i skogen för ett ställe att besöka? Jo, det är faktiskt den perfekta platsen för att njuta av vildmark, friskt vatten i fjällbäckar och samtidigt uppleva olikheterna i Sverige, Norge och Finland.

Enklast är det att börja färden från Kilpisjärvi. Du kan antingen välja att gå en sträcka på ca 17 kilometer, eller så åker du båt en bit av vägen och har en drygt tre kilometer lång sträcka fram till det rätt så unika röset. Världens nordligaste punkt där tre länder möts, beroende på var du har din fot befinner du dig i olika tidszoner. Finlands västligaste fastland samt så norrut som man bara kan komma i Sverige.

Det finns flera rösen som man passerar under vägen. Det rör sig om gamla gränser som sedan flyttats, men stenhögarna finns kvar. Det äldsta röset är från 1760-talet.

Gammalt gränsröse vid treriksröset
Gränsröse från 1760-talet Gammalt gränsröse vid treriksröset Bild: Yle/Jyrki Karjalainen treriksröset

För den som inte bryr sig om gränser och tror att man kan traska runt hur som helst tror ju faktiskt fel. Visst, länderna hör till Schengen, så man kan röra sig fritt utan passkontroll runt betongklumpen, men området hör till ett naturreservat, så det gäller att hålla sig till de utmärkta lederna.

Lederna är faktiskt utmärkta, lättframkomliga, men ändå med en känsla av Lappland, fjällvärld och friluftsliv. På en och samma vandring hinner man uppleva de tre ländernas olika natur, för trots att närområdet kring röset inte bjuder på några markanta skillnader, så räcker det med att man blickar lite längre bort för att lätt kunna se vilka berg som hör till respektive land.

Vandrar du här på hösten kan du njuta av den färgsprakande ruskan, och samtidigt slipper du knott och myggor. Dessutom är antalet turister lite färre då, och gör det lättare att njuta av fjällbäckarnas porlande och fåglarnas sång. Det är fint vid treriksröset. Ta dig dit.

Varför inte laga god mat under färden? Vi rekommenderar rödingsoppa!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

  Nicke Aldén

  Programledare

  Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö