Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo har svårt att ta emot flyktingar

Östanåparkens festsal.
Den nyrenoverade festsalen kunde komma i fråga som en tillfällig flyktingförläggning - men bara i yttersta nödfall och som ett specialarrangemang. Östanåparkens festsal. Bild: Yle/Carmela Walder östanåparken

Vilken är beredskapen och vilka åtgärder tar Sibbo kommun just nu för att eventuellt kunna ta emot asylsökande flyktingar?

Den frågan har Regionförvaltningsverket i Södra Finland ställt Sibbo kommun. Frågan dök upp på fredag eftermiddag och Regionförvaltningsverket ville ha svaret senast på måndag förmiddag klockan tio.

- Vi har ju ett avtal med NTM-centralen i Nyland om att ta emot kvotflyktingar vartannat år. Det maskineriet fungerar. Däremot kan vi inte i detta nu välkomna asylsökanden. Inte i alla fall utan specialarrangemang, säger kommundirektör Mikael Grannas.

Gymnastik- eller festsal

De specialarrangemangen skulle vara till exempel gymnastiksalar och kanske den nyrenoverade festsalen i Östanåparken. Också den gamla förvaltningsbyggnaden i Östanåparken kunde möjligen komma i fråga, men först om några år. Den är inte i beboeligt skick och skulle kräva omfattande renoveringar.

- Det kräver år av arbete och mera än tio miljoner euro att få huset i skick, säger Grannas.

För drygt ett år sedan tog kommunen beslut i kvotflyktingfrågan. Beslutet då att välkomna 20-talet kvotflyktingar var enhälligt.

- Det beslutet togs i stor consensus. Samma positiva anda finns nog också nu, tror Grannas.

Privata fastigheter

Det var Social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko som skickade kommunens svar till Regionförvaltningsverket i Södra Finland. Hon meddelade dem att kommunen inte just nu förbereder sig på att ta emot flyktingar ävenom situationen naturligtvis diskuterats i olika forum inom kommunen.

- Vi har ju förstås funderat på vilka möjlighter kommunen skulle ha, men de facto har vi just nu väldigt dåligt med sådana fastigheter där vi kunde inhysa flyktingar. Däremot finns det fastigheter i privat ägo som skulle lämpa sig. De alternativen känner nog NTM-centralen till, säger Kokko.

Vilka kunde de vara?

- Det kan jag inte berätta, eftersom det inte är kommunens lokaliteter. Myndigheterna har kontaktuppgifter till ägarna om det skulle gå så att situationen skulle bli akut.

Nu har då Regionförvaltningsverket fått en bild av läget i Sibbo och de kommer i sin tur att rapportera vidare till Social- och hälsovårdsministeriet.

Församlingen kartlägger möjligheter

Flyktingproblematiken har naturligtvis varit på tapeten också inom församlingarna i Sibbo. Kyrkoherde Helene Liljeström säger att ärendet diskuterats och att fortsättning följer.

- Senast i morse diskuterade vi flyktingproblematiken på pastorsexpeditionen och vi kom fram till att vi nu borde kartlägga de utrymmen som kunde komma ifråga, säger Liljeström.

Lägergård i flitigt bruk

Den fastighet som skulle passa utmärkt är ju lägergården Nilsas invid Storträsk i Gesterby, men till skillnad till många andra församlingar, vars lägergårdar mer eller mindre är stängda vintertid, så är Nilsas i rätt så flitigt bruk.

Att omorganisera verksamheten skulle vara en komplicerad process, så åtminstone som situationen är idag, kan inte lägergården Nilsas komma i fråga.

- Beroende på hur krisen utvecklas så måste vi förstås ompröva våra beslut, säger Liljeström.

Inte bara utrymmen

Andra fastigheter då?

- Några fler stora fastigheter har vi ju inte, men en del mindre lägenheter kan förstås komma i fråga, säger Liljeström.

En sak är i alla fall säker: Sibbo församling är beredd att samarbeta med kommunen då det gäller flyktingfrågan.

- Det handlar ju inte enbart om utrymmen utan också om andra detaljer som bör fungera. Till exempel samlar vi just nu in herrkläder och skor och sådana kan man hämta till församlingshemmet i Kyrkoby de närmaste dagarna, säger Liljeström.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland