Hoppa till huvudinnehåll

Umeå kan ta över hjärtpatienterna

Huvudingången till Norrlands universitetssjukhus
Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Arkivbild. Huvudingången till Norrlands universitetssjukhus Bild: Västerbottens landsting/Elisabeth Sund umeå sjukhus

Vårdsamarbetet med Umeå har inte kommit igång ännu, trots att det skulle ha gjort det redan förra våren enligt de mest optimistiska. Klinikchef Peter Nieminen vill gärna skicka hjärtpatienter från Vasa.

Det var förra våren som Vasa sjukvårdsdistrikt skrev på ett intentionsavtal gällande vårdsamarbete med Umeå. Då hette det att de första patienterna kunde komma att skickas till Umeå redan samma vår.

- Man är väldigt optimistisk inför det här samarbetet, men det verkar kräva mer tid än vad man hade hoppats på, säger Peter Nieminen, chef för den operativa klinikgruppen vid Vasa sjukvårdsdistrikt.

Läkaren Peter Nieminen uttrycker sitt stöd för ledningen vid Vasa sjukvårdsdistrikt.
Peter Nieminen. Läkaren Peter Nieminen uttrycker sitt stöd för ledningen vid Vasa sjukvårdsdistrikt. Bild: YLE/Annika Bodman peter nieminen

Har man varit överoptimistisk?

- Det kan hända. Man hade gärna önskat köra igång tidigare. Men det är ändå inte helt uteslutet att man kunde komma till skott ännu under det här året.

Neurologi och hjärtvård

Det är mer troligt att samarbetet som inkluderar helikoptertransport över Kvarken kan inledas i vinter, anser Peter Nieminen. Dels kunde det handla om neurologiska patienter som annars skulle vårdas i Åbo eller Tammerfors, men dels också hjärtpatienter.

- Sedan på sikt alltså. Vi har ju hjärtkirurgi här ännu i Vasa. Fullmäktige har bestämt att det ska fortsätta till utgången av år 2016, men därefter är frågan öppen. Det är ju bra att börja pröva Umeå som ett alternativ, så att de som vill kunde börja åka dit i stället då, säger Peter Nieminen.

Helikopter till förfogande

Den största fördelen med Umeåsamarbetet är närheten till högspecialiserad vård på universitetsnivå. Umeå ligger flera timmar närmare än Tammerfors förutsatt att man använder svenskarnas helikopter som är stationerad i Lycksele men som ofta ändå finns i Umeå.

Vasa sjukvårdsdistrikt ska under nästa år spara 5,4 miljoner euro eller drygt två procent. Arbetet med att hitta sparåtgärder kan till en del förklara det att Umeåsamarbetet nu drar ut på tiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten