Hoppa till huvudinnehåll

Väderbataljen: New York vs Finland

New York ligger på ungefär samma breddgrad som Barcelona och Rom. Det ledde till att jag hade en naiv tro då jag flyttade till New York att jag skulle få njuta av ett avsevärt behagligare klimat än hemma i Finland.

Jag, som hatar snö och älskar somrar trodde att dagar av väderfrustration var över. Jag hade fel. Fel, fel, fel.

Vintern i New York är inte alls så angenäm som jag hade trott. För att inte tala om sommaren.

Då förra veckan bjöd på dagstemperaturer mellan 27 och 33 grader undrade jag i mitt stilla sinne om vädret i snitt trots allt är bättre hemma i Finland.

För att en gång för alla få slut på diskussionen i mitt pannrum så beslutade jag att skriva ett blogginlägg om väderleksmatchen New York-Finland.

Matchen går i tolv ronder och poängsättningen sker enligt proffsboxningsregler. Det vill säga 10-9 för en normal rondseger, 10-8 om man golvar motståndaren och 10-7 om man knockar motståndaren två gånger.

Rond 1 och 2 – Januari och Februari

Jag har aldrig frusit så mycket som i vintras. Ett par minusgrader i New York känns som minus 20 hemma i Finland. För att inte tala om då kvicksilvret sjunker under minus tio grader. Trots att det blir kallt i New York så försvinner inte luftfuktigheten och det leder till att kylan går genom både märg och ben.
Öppna Instagram-inlägget
Finland vinner både ronderna med 10-9

Rond 3 – Mars

Våren börjar anlända till New York. Inte så snabbt som jag hade trott och hoppats men man kan åtminstone placera dunjackan i en malpåse. Mot slutet av mars kan det till och med vara riktigt behagligt.

New York vinner 10-9.

Rond 4 – April

Vädret hemma i Finland vänder mot det bättre, men kan inte rå på New Yorks dito. April i Big Apple är underbart. Solen värmer och då och då får man njuta av temperaturer i kring plus 20. Mums.
Öppna Instagram-inlägget
Klar New York-seger med 10-8.

Rond 5 – Maj

En av mina favoritmånader i våra nya hemknutar. Maj i New York påminner om den finländska sommaren. Varmt men inte hett. Soligt men behagligt.

New York fortsätter att dominera och vinner ronden med 10-8.

Rond 6 – Juni

Det finländska vädret får ångan upp. Visst det kan vara ganska rått i början av juni, men tro mig, det är bättre än de temperaturer på närmare 30 grader som börjar vara vardagsmat i New York.
Öppna Instagram-inlägget
Finland 10 – New York 8.

Rond 7 och 8 – Juli och Augusti

Finland dominerar och håller på att slå knockout. Temperaturer på 30 till 40 grader är mer än okej om man ligger på en strand på Bahamas. Det är inte okej i en asfalts och betongdjungel. Framför allt inte då luftfuktigheten är olidlig.
Öppna Instagram-inlägget
Finland vinner båda ronderna med 10-7.

Rond 9 - September

Det är fortfarande olidligt hett men under andra halva av månaden reser sig New York igen till kamp om segern i denna väderbatalj. Samtidigt som det börjar blir regnigt och ruskigt hemma i Finland så bjuder New York på ett klimat som påminner om ljuvliga finländska sommardagar.

Oavgjort 10-10.

Rond 10 och 11 – Oktober och November

I Finland brukar väderdiskussionen vid det här skedet gå i molltoner. Och visst det blir mörkare och regnigare också här i New York men regelbundna soliga dagar med temperaturer kring 20 grader håller humöret uppe.
Öppna Instagram-inlägget
Två solklara rondsegrar för New York med 10-7.

Rond 12 – December

Vädret börjar bli risigt också på andra sidan Atlanten men man slipper då och då det totala mörker som präglar december i Finland.
Öppna Instagram-inlägget
New York den avslutande ronden med 10-8 och hela vädermatchen med 110 mot 107.

Vad lär vi då oss av detta?

För det första, man hittar alltid något att gnälla på angående vädret. Var man än befinner sig.

För det andra, om ni planerar att turista i mina knutar så rekommenderar jag att ni gör det i april-maj eller från medlet av september till slutet av november.