Hoppa till huvudinnehåll

Vitryssland anpassar propagandan till Kremls lögner

Alexander Lukasjenko
Alexander Lukasjenko Bild: EPA/Sergej Tjirikov lukasjenko

Regimen i Vitryssland är hårt trängd av Ryssland, som har kontroll över många av de tv-kanaler som vitryssarna följer. Det här tvingar Minsk att förändra den inhemska propagandan, men exakt hur är för tidigt att säga.

I Vitryssland ordnas presidentval i oktober. Den auktoritäre presidenten Aleksander Lukasjenko står ohotad inför sin femte mandatperiod.

Det största hotet för Lukasjenko är Kremls starka propaganda. Den tvingar den vitryska regimen att tänka om när det gäller den egna propagandans form och innehåll.

- En av styrkorna med den vitryska propagandan är att den lyckas ge en bild av att allt blir bra i landet, säger Max Bratsun.

Bratsun är en ung man som flydde från Vitryssland för åtta år sedan. Tusentals ungdomar har flytt under den senaste tjugo åren.

Tv:n är kung

Det bästa sättet att nå ut med budskapet att allt är tryggt i Vitryssland är att ha kontroll över det medium befolkningen följer allra mest, alltså tv:n.

- Jag kollade med mina föräldrar i går. De får inte höra mycket om vad som händer i Ukraina, bara korta nyhetssammandrag av utvecklingen, säger Bratsun.

I synnerhet äldre vitryssar är tacksamma mottagare för regimens propaganda.

- De flesta är nöjda med de nyheter de får, de vill känna att kriget och farorna är långt borta.

Tv-nyheterna har högre trovärdighet än alla andra medier, påpekar Bratsun.

- Om någon har läst något motstridigt på nätet som inte har nämnts på tv, så bryr sig ingen om det.

Vitryska ungdomar flockas i Vilnius

Jag möter Max Bratsun på ett sommarcafé vid katedralen i Vilnius, Litauens huvudstad. Hans cykel lutar mot kaffebordet. Han är en person som alltid verkar vara full av energi. Han har hittat ett liv han är nöjd med i Vilnius.

- Här kan jag följa situationen i Ryssland och Ukraina genom medier från alla sidor av konflikten, säger han. Jag åker hem bara när jag hälsar på hos mina föräldrar.

Vilnius ligger bara 34 kilometer från den vitryska gränsen och har blivit en samlingspunkt för vitryssar som har flytt regimen i Minsk.

Britten Keir Giles tror att det är dags för Minsk att tänka om när det gäller den inhemska propagandan. Det som hittills har fungerat börjar redan nu bli för lätt för Kreml att kontrollera.

- Om Minsk inte agerar nu kan hårda tider bli ännu besvärligare.

Giles är direktör för Conflict Studies Research Centre, det brittiska försvarsministeriets center för konfliktforskning. Han är en av Storbritanniens främsta experter på rysk säkerhets- och informationspolitik.

Finlandisering håller inte mer

Enligt Giles har Lukasjenko i Ukraina sett hur farligt det är att försöka balansera mellan Ryssland och Väst.

- Regimen måste bestämma om den vill bli en rysk vasall eller är villig att riskera Ukrainas öde.

Ett stort problem är att rysk tv är omåttligt populär i Vitryssland. Den ryska propagandan som kommer in i vitryssarnas vardagsrum har förändrats och är nu ett hot mot landets stabilitet.

- Det budskap vi får från Vitryssland, och i synnerhet från de arméofficerare vi har kontakt med, är att landet hotas av en kris. Viktiga beslut måste tas, säger Giles.

Utmaningen är att det är Lukasjenkos mest lojala anhängare som också är mest mottagliga för Kremls propaganda. Det betyder de äldre generationerna och de lågutbildade.

Giles tror ändå att Minsk kan lyckas.

- Det är inte så svårt att byta budskap för en diktatur. Lojaliteten mot den egna ledaren är ofta större än utomstående tror, påpekar han.

Propagandan har redan förändrats

En av de mest omdiskuterade förändringarna i president Lukasjenkos budskap kom i ett tal han höll sommaren för ett år sedan. Han talade då vitryska för första gången på nästan två decennier.

Ryska är elitens och majoritetens språk. Vitryskans position är svag. Lukasjenko har ofta förlöjligat vitryskan.

Det finns inte ens tillförlitlig statistik på hur många som talar språket. Någonstans mellan 10 och 30 procent av befolkningen, förmodas det.

På det vindpinade Lukiškės torg i Vilnius får jag hjälp att tolka det nu redan så mytomspunna talet.

Torget har stor symbolisk betydelse för Vitrysslands födelse som nation under mitten av 1800-talet. Nationalhjälten Kastus Kalinovskij eggade till uppror mot den ryska överhögheten just här.

Kalinovskij var en av de första som offentligt höll tal på vitryska. Redan då förtryckte den tsarryska eliten språket.

Här träffar jag Uladizlau Ivanou, lektor i statsvetenskap på European Humanities University. EHU är ett vitryskt universitet som stängdes av regimen år 2004 och då flyttade i exil till Vilnius.

- Lukasjenkas tal var intressant både till form och innehåll. Tidpunkten är viktig, det var i skuggan av Rysslands krigsaktiviteter i Ukraina, säger Ivanou.

Den stora förändringen i budskapet var att Lukasjenko omdefinierade hela landets historia.

Talet innehöll flera historiska referenser som gick tillbaka både till det medeltida storfurstendömet Litauen och till det nationella uppvaknandet under 1800-talet.

Ny historia = ny propaganda

Hittills har hans linje varit att Vitrysslands historia började när den vitryska sovjetrepubliken bildades år 1919.

- Det är antagligen både en taktisk och strategisk förändring av budskapet, menar Ivanou.

Han tror att målgruppen i första hand ändå var väst och i viss mån andra länder i regionen, men det var trots allt ett tal riktat till folket.

Det här var ett sätt att säga att regimen inte stöder Rysslands agerande utan att samtidigt bränna broar i Moskva, menar Ivanou.

Lukasjenkos stöd bland de invånare som bor i Vitryssland är stort. Han kan räkna med att vinna presidentvalet med bred majoritet. De förändringar i propagandan som riktas mot allmänheten förändras långsammare och mer subtilt.

Väst stöd till oppositionen irrelevant

Oppositionen hoppas kunna utnyttja det att regimen pressas av den ryska propagandan. Målet är att visa hur de ryska lögnerna tvingar regimen till en ny uppsättning egna lögner.

Många av oppositionens finansiärer i väst ställer sitt hopp till de oppositionella ungdomar som är aktiva på internet.

- Nej, det finns ingen automatik i att internet automatiskt vinner över tv på längre sikt, säger Tetjana Popova, och hon menar att hon vet bättre än experterna i väst.

Popova är vice minister i informationspolitik i Ukraina.

- Den allmänna opinionen styrs av tv och oppositionen kan inte påverka tv-innehållet.

Regeringen i Minsk ska inte heller oroa sig för internet alltför mycket.

Sändare bästa vapnet på Kreml

- Vår erfarenhet i Ukraina är att vi behöver hårdvara, tv-sändare som också kan användas för att blockera rysk tv, säger Popova.

Internet har låg användningsgrad i områden där rysk tv är stark.

- Ungdomar i områden geografiskt nära Ryssland påminner mentalt om de äldre generationerna, menar Popova. Det gäller också östra Vitryssland.

I östra Ukraina är fem procent av befolkningen på Facebook, mindre än en på Twitter.

- Det är klart vi skulle vilja ha babusjkorna på Twitter, säger hon, men det är inte realistiskt. Vi har provat också ett sådant projekt i Ukraina.

Trygg kan man vara bara utomlands

Tillbaka till Max Bratsun på internetcafét i Vilnius.

Han säger att problemet är mycket större än att internet fortfarande bara når en begränsad andel av invånarna.

- Vitryssland har förlorat väldigt många ungdomar sedan jag lämnade landet för åtta år sedan.

När den arabiska våren nådde Vitryssland i månadsskiftet juni-juli år 2011 slogs den hårt ner av polisen. Hundratals demonstranter greps, och många torterades.

- Efter det gick luften ur ungdomen. I dag väljer smarta ungdomar att fly landet, säger Bratsun.

Han hade redan då skapat ett nytt liv åt sig i Vilnius. Sedan dess har många av hans vänner kommit efter.

- Vi är inte så intresserade av Vitryssland mer.

Jag frågar om Vitryssland är på väg att bli ett åldrande zoo där en diktatur i sovjetisk stil kan överleva nästan hur länge som helst.

Max Bratsun skrattar igenkännande, tar sin cykel och nickar adjö.

Läs också