Hoppa till huvudinnehåll

Bestämd Löfven tycker EU ska skämmas

Sveriges statsminister Stefan Löfvén under en presskonferens i Kiev 11.3.2015.
Statsminister Stefan Löfvén under en presskonferens i Kiev i mars 2015. Sveriges statsminister Stefan Löfvén under en presskonferens i Kiev 11.3.2015. Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO stefan löfven

Sverige försöker tillsammans med Tyskland komma överens om gemensamma förslag för hur EU ska hantera flyktingkrisen.

Statsminister Stefan Löfven träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin i dag. Sveriges regering har tröttnat på bristen på gemensamt ansvar, efter att landet under alla de senaste åren har tagit emot stora mängder flyktingar vid sidan om Tyskland.

Därför åker Löfven till sitt möte med Merkel med tio punkter på förslag som han hoppas att de två länderna gemensamt kunde föra fram inför resten av EU.

- Det här är inte en flyktingkris, utan en ansvarskris, sade Löfven på en pressträff inför mötet.

Det centrala på Löfvens lista är ett gemensamt förslag om tvingande och permanenta åtgärder för att ta emot flyktingar i krissituationer, som den som nu pågår.

Kvoten kan bli nästan hundratusen

I juni kom man inom EU överens om en gemensam flyktingkvot på 20 000. Behovet har visat sig vara mångfalt större och Stefan Löfven kommer att försöka argumentera för en flyktingkvot på uppemåt 100 000 flyktingar som EU-länderna ska dela på. Högre än så vågar Löfven inte sikta, eftersom förhandlingarna med många EU-länder kan bli tuffa.

- Jag kommer ihåg diskussionen från i juni, då det var full diskussion om huruvida vi kan ta 20 000. Och jag sade att jag tycker att vi ska skämmas att ta 20 plus 40 000, på en kontinent med en halv miljard invånare. Det är inte värdigt EU.

Sverige föreslår pilotprojekt för lagliga vägar

Sverige har redan tidigare talat för mer lagliga vägar in i EU. En höjd flyktingkvot är ett sådant sätt. De kvotflyktingar som har valts ut med hjälp av FN:s flyktingorgan UNHCR på plats i flyktingläger, får möjlighet att resa lagligt till de EU-länder som tar emot dem.

Men andra sätt att hitta lagliga och trygga vägar för de asylsökande kunde ytterligare hittas med hjälp av UNHCR. Löfven har diskussioner på gång om ett sådant pilotprojekt tillsammans med FN:s flyktingkommissarie Antonio Guterres.

- Kommissionen bör med stöd av sin initiativrätt presentera alternativ för fler lagliga vägar in i EU, säger Löfven.

Löfven kommer också att träffa Österrikes förbundskansler Werner Faymann då han kommer till Stockholm för att diskutera flyktingkrisen senare i dag.

Läs också