Hoppa till huvudinnehåll

Biskoparna möts i Borgå

Bild: Yle/ Katarina Andersson borgå domkapitel

Finlands evangelisk-lutherska kyrkas biskopsmöte inleds på tisdag i Borgå. Mötet är två dagar långt.

På agendan finns aktuella ämnen som flyktingar och biståndshjälp.

En annan fråga som diskuteras är om kyrkan kunde dela ut nattvard även till personer som hör till en kyrka som inte ingår i nattvardsgemenskapen. Då kunde personer från andra kyrkor delta i nattvarden under en evangelisk-luthersk högmässa.

Biskoparna överväger också om präster från andra kyrkor ska få predika under luthersk högmässa.

På ärendelistan finns också frågan om valet av ärkebiskop borde genomgå en förändring. Idag väger de röster som ges i Åbo ärkestift tyngre än i de åtta övriga stiften.

Mer om biskopsmötet på evangelisk-lutherska kyrkans webbplats (på finska).

Ledarna för de kristna kyrkorna i Finland vädjar till regeringen mot nedskärningar i utvecklingssamarbetet. Läs vädjan här.

 • Programledaren Sonja Kailassaari: Att ha två pappor är en rikedom

  Gästar Ira Hammermann i programmet En önskan.

  Programledaren Sonja Kailassaari har nästan 20 år bakom sig i mediebranschen och hon älskar fortfarande sitt jobb. Hennes genuina intresse för andra människor och äventyrslystna personlighet är till fördel i hennes arbete där hon ständigt träffar nya människor och får ta sig an nya utmaningar.

 • Tv-serier att se fram emot i höst

  Kulturredaktionen tipsar om intressanta tv-serier.

  Svenskt epokdrama och norskt spänningsdrama. Animerad och deprimerad häst och Drottning Elizabeth. Amerikanskt skilsmässodrama och australiensisk såpopera. De här tv-serierna lönar det sig att kolla in i höst.

 • Jan Guillou hittade sin försvunna pappa – i Finland

  Svenska succéförfattaren besöker Efter Nio.

  När den svenska succéförfattaren Jan Guillou är i Finland brukar han passa på att äta middag med sin 97 år gamla pappa Charles. Men så har det inte alltid varit. Pappan försvann ur familjens liv då Jan Guillou bara var en liten pojke. Det skulle ta årtionden innan slumpen förde dem samman igen i Helsingfors. Jan Guillou växte upp utan sin far.

 • Både näringslivet och facket eniga – företag borde satsa mer på artificiell intelligens och hundratusentals måste vidareutbildas: "Ju snabbare, desto bättre"

  Att stöda sig på AI kan bli livsviktigt i framtiden.

  Finlands näringsliv EK säger att finländska företag modigt måste börja experimentera med AI-teknik för att inte hamna på efterkälken. Tjänstemannacentralen STTK håller med. Samtidigt förutspår en framtidsforskare att AI kommer att vara livsviktig för oss alla i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland