Hoppa till huvudinnehåll

Förra flygstridsskolan i Kauhava kan bli asylförläggning

Kauhavabor diskuterar asylförläggning
Kauhavabor diskuterar asylförläggning Kauhavabor diskuterar asylförläggning Bild: Yle/ Anna Wikman asylförläggning

Det finns en beredskap att snabbt ta emot asylsökande till den numera tomma flygstridsskolan i Kauhava. Den nuvarande ägaren, LSK Business Parks projektchef, Juha Jokelainen säger att det finns fyrahundra lediga bäddplatser.

På måndag kväll ordnades en diskussion om möjligheterna att öppna en asylförläggning på området. Mötet var välbesökt och cirka fyrahundra personer hade infunnit sig. De flesta var emot tanken på en asylförläggning i Kauhava.

På plats för att svara på frågor fanns Migrationsverket, Finlands Röda Kors och den nuvarande ägaren till området.

Den vanligaste frågan: Vem betalar?

Migrationsverket betalar alla kostnader och hälsovården ordnas via avtal med Terveystalo OY och inte via den kommunala hälsovårdscentralen. Den kommunala hälsovården utnyttjas bara i nödfall och också då mot faktura från kommunen.

På mötet ställde en deltagare en fråga om det går att ge de unga, asylsökande männen en snabb militärutbildning och skicka tillbaka för att slåss.

- Det är inte säkert att man hittar någon sida att försvara, när det inte finns något fosterland, blev svaret från överinspektör Mauno Salmela vid Södra Österbottens NTM-central.

Andra mötesdeltagare ställde frågor om hur mycket affärsmännen tjänar på att öppna en asylförläggning om förhandlingarna med Migrationsverket och Röda Korset leder till resultat.

- Jag har gjort en affärsplan för området och i den planen ingår inte en asylförläggning, vi har inte planerat det här från början, svarade Juha Jokelainen från LSK Business Park.

Stadsdirektör Markku Lumio i Kauhava är positiv till en asylförläggning

Migrationsverket tog kontakt med stadsdirektör Lumio för en dryg vecka sedan och ärendet meddelades kommunstyrelsen till kännedom. Stadsdirektör Lumio är positiv till att en asylförläggning öppnas i Kauhava.

- Vi måste kunna svara på den akuta nöden i världen, speciellt som vi har lämpliga utrymmen att erbjuda, säger Markku Lumio.

Asylförläggningen ger arbetsplatser

Ifall en asylförläggning grundas i Kauhava ger den 20 arbetsplatser och lokala kauhavabor kommer att ges företräde. Det löftet gav verksamhetsledaren vid Röda Korsets regionkontor för Västra Finland, Pekka Annala mötesdeltagarna.

De största applåderna fick Manar Ameli

Manar Ameli kom till Finland som flykting från Syrien för 17 år sedan tillsammans med sin familj. Det är viktigt att få känna sig välkommen, säger Ameli.

- Jag är tacksam att jag får leva i ett så här tryggt land, sa Manar Ameli.

- Jag fick en lapp där jag önskades välkommen och det fanns en kaka på bordet, det minnet gjorde att jag kunde orka gå vidare i stunder när det inte var så enkelt.

Manar Ameli har en yrkeshögskoleutbildning som formgivare, men arbetar i dag inom äldrevården.

Yle Uutiset Pohjanmaa

Heidi-Maria Harju

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten