Hoppa till huvudinnehåll

Kinas minskande import orsakar oro världen över

Placerare tittar på en skärm med börsdata på en börsmäklarfirma i Peking den 1 september 2015.
Placerare tittar på en skärm med börsdata hos en börsmäklarfirma i Peking den 1 september 2015. Placerare tittar på en skärm med börsdata på en börsmäklarfirma i Peking den 1 september 2015. Bild: EPA/ROLEX DELA PENA placerare

Nya negativa importsiffror i Kina orsakar mer turbulens i världsekonomin. Importen sjönk med nästan 14 procent i augusti jämfört med året innan, vilket är betydligt mer än man hade väntat sig.

I juli minskade importen med drygt 8 procent och bedömare hade väntat sig liknande siffror även i augusti.

Importen från EU minskade med tjugo procent och även Japan, Australien och USA har drabbats av den minskade efterfrågan i Kina.

-Importen är betydligt värre än väntat och det är ett ledande tecken även för exporten. Jag är inte optimistisk och jag tror intre att Kina når sina exportmål i år, säger analytikern Nie Wen i Shanghai.

Även exporten minskar

I augusti minskade exporten med 5,5 procent jämfört med ifjol och Nie Wen tror att Kina blir tvunget att pumpa in mer pengar i ekonomin genom olika stödåtgärder.

Kinas import har nu krympt tio månader i rad och det påverkar också exporten och oljepriserna som fortsätter att sjunka.

-De nya siffrorna förstärker intrycket av att vi fortfarande ser svagheter i den kinesiska ekonomin. Det tyder på att vi inte ännu har nått botten, säger oljemarknadsanalytikern Bernard Aw.

Börser världen över har skakats under den senaste månaden av Kinas upprepade devalveringar och stödköp av valutan renminbi.

Läs också