Hoppa till huvudinnehåll

Lyxlägenheter i Grankulla står tomma

Osålda bostäder i grankulla centrum
Trettio lägenheter på 80-130 kvadratmeter står fortfarande tomma på Dalvägen 10 i Grankulla. Osålda bostäder i grankulla centrum Bild: Carina Bruun dalvägen

I Grankulla centrums senaste nybygge står 30 stora lyxlägenheter tomma sedan ett år tillbaka. En del har ett kvadratmeterpris på över 8000 euro.

Än en gång står stora, dyra lägenheter osålda i Grankulla centrum. Det är nästan ett år sedan de nya husen vid Dalvägen 10 i centrala Grankulla blev färdiga, men trettio av dem står fortfarande osålda.

Det är vanligt att folk har svårt att bilda sig en uppfattning om hur lägenheterna kommer att se ut, de väntar gärna tills de blir färdiga.― Heidi Malmström, fastighetsförmedlare

Heidi Malmström, fastighetsförmedlare på Kiinteistömaailma i Grankulla, säger att försäljningen i Grankulla precis som i resten av huvudstadsregionen har gått upp och ner.

- Det har ju gått lite i vågor, i det första nybygget 2008 gick bostäderna först bra åt men sedan blev det paus när det blev dåliga tider. Sedan har lägenheterna så småningom gått åt, Dalvägen 10 är det senaste tillskottet och har varit det dyraste. Men tiderna och prisutvecklingen har också gått framåt.

Kvadratmeterpris över 8000 euro

Bostadsförsäljningen i Grankulla tog ny fart på våren och den har hållit i sig, uppger fastighetsförmedlare. Men det är främst de mindre lägenheterna som säljer bra. Malmström säger att de mindre lägenheterna går åt också i sådana hus som inte ännu är färdiga utan bara förhandsmarknadsförs.

Men de osålda lägenheterna på Dalvägen 10 är stora, från 80 till 130 kvadratmeter, och några av dem har ett kvadratmeterpris på över 8000 euro.

- Det är ju mycket högkvalitativa bostäder, därav det höga priset. Och de är inte alla osålda, hälften av lägenheterna har sålts. Det har börjat gå lite bättre och blivit större efterfrågan.

Byggs nytt i Grankulla centrum

Det är främst pensionärer som köper de nya lägenheterna i centrum. Barnfamiljer söker egnahemshus och radhus. Malmström poängterar att folk i allmänhet söker lägenheter i hus som är i gott skick, men att nya lägenheter är svåra att sälja innan de är klara.

- Det är vanligt att folk har svårt att bilda sig en uppfattning om hur lägenheterna kommer att se ut, de väntar gärna tills de blir färdiga. Och sedan måste folk först sälja det de har, och då drar det ut på tiden.

Byggandet i Grankulla centrum beräknas pågå ännu upp till tre år. Det ska bland annat byggas ännu fler bostäder samt en helt ny del till köpcentret.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen