Hoppa till huvudinnehåll

SFP: Regeringens planer går i rätt riktning

Anna-Maja Henriksson och Carl Haglund på svenska riksdagsgruppens sommarmöte i Vasa.
Anna-Maja Henriksson och Carl Haglund (Arkivbild) Anna-Maja Henriksson och Carl Haglund på svenska riksdagsgruppens sommarmöte i Vasa. Bild: YLE/Filip Stén anna-maja henriksson

De åtgärder som regeringen har presenterat är goda och går i rätt riktning, säger SFP:s partiordförande Carl Haglund. Han säger att han gläder sig över att regeringen förstått allvaret i situationen och att man nu strävar efter ambitiösa åtgärder.

Det enda som Haglund ifrågasätter är regeringens avsikt att sänka socialskyddsavgifterna för arbetsgivare. Haglund påpekar att man då samfundsskatten sänktes hade tänkt sig att det skulle ha haft positiva effekter för sysselsättningen - men att det inte blev så. Enligt Haglund är risken nu att man hamnar i samma fälla genom att sänka socialskyddsavgifterna.

Haglund anser också att regeringens lista på åtgärder kunde vara längre. Han tycker att det saknas en möjlighet att konkurrensutsätta och utveckla arbetsförmedlingen så att befintligt rekryterings- och matchningskunnande utnyttjas bättre.

"Det sista vi behöver är en strejkvåg"

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson påpekar att regeringen måste försäkra sig om att förändringarna är genomförbara. Hon anser också att det är ytterst viktigt att dialogen med arbetsmarknadsparterna fortsätter.

- Det sista vi behöver är en strejkvåg, säger Henriksson. Hon efterlyser också en könskonsekvensbedömning av hur regeringens föreslagna åtgärder påverkar kvinnodominerade branscher.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes