Hoppa till huvudinnehåll

Tio miljoner måste bort ur social- och hälsovården i Vasa

Gerby hälsostation i Vasa
Arkivbild: Gerby hälsostation i Vasa Gerby hälsostation i Vasa Bild: Yle/ Malin Hulkki gerby hälsocentral

Noggrannare uträkningar i Vasa visar att sparbehovet i euro och cent inte längre är 3,6 miljoner euro utan närmare 10 miljoner euro i Vasa inom social- och hälsovården. Det allmänna sparkravet på 2,6 procent har inte ökat.

Social- och hälsovårdsnämnden i Vasa fick en verklig kalldusch på sitt möte när siffrorna presenterades. Sektordirektör Jukka Kentala ändrade sin beredning och det var ingen rolig läsning.

- För att nå ner till ramarna måste vi spara, inte det som har nämnts här tidigare, 3,6 miljoner euro utan faktiskt närmare 10 miljoner euro, säger nämndens ordförande Thomas Öhman (SFP)

- Det här har att göra med att när man räknat över verksamheten på ett bättre sätt så har den faktiskt blivit dyrare än den ram som fanns.

Nämnden godkände inte nedskärningen i det här skedet

Nämnden fortsätter diskussionen kring nedskärningarna men kunde inte godkänna kraven. Hela nämnden kommer att delta i den så kallade spargruppens möte för att man skall nå närmare ramarna.

- Sparkraven har sådana effekter med sig att det dels skulle bli mycket besvärligare för den enskilde kommunmedlemmen och dels skapa nya kostnader när folk ändå måste få sin vård.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten