Hoppa till huvudinnehåll

Toppbetyg för ny skejtpark

Den efterlängtade skejtparken i Borgå står äntligen klar. Betongparken faller både nybörjare och proffs i smaken.

En av Finlands bästa skejtare, Borgåbon och proffsåkaren Benjamin Blom, anser att den nya skejtparken är en av landets bästa skejtparker. Redan det att parken är byggd i betong gör den annorlunda.

- Parken har bra former och den är bra planerad. Jag gillar att man kan pumpa runt i parken utan att man måste göra några trix, säger Blom.

De tidigare skejtparkerna i Borgå är gjorda av faner och ramperna är enklare. Parken i betong har olika former och kräver nästan inget underhåll.

Parken planerades tillsammans med skejtare

Från första början har tanken varit att utövarna ska vara med i planeringen, säger Pär Högström som är chef för idrottstjänster i Borgå. Planeringen började med en diskussion tillsammans med ungdomar i Borgå om deras önskemål.

- Skejtare har också fått vara med och forma coola ramper av modelera, berättar Blom.

Landskapsarkitekt Janne Saario har sedan förverkligat en del av skejtarnas förslag.

I skejtparken finns något för alla, det konstaterar både Högström och proffsåkaren Blom.

- Dessutom kan man säga att nivån på banan är ganska bred, alla kan använda den, allt från små barn till de allra skickligaste skejtarna, säger Högström.

Både skejtare, cyklister och barn med sparkbräde trivs i skejtparken
Både skejtare, cyklister och barn med sparkbräde trivs i skejtparken Både skejtare, cyklister och barn med sparkbräde trivs i skejtparken Bild: Yle/Lone Widestam borgå skatepark

Efterlängtat men utdraget projekt

Planeringen har varit igång sedan 2011. Regionförvaltningsverket har bidragit med en summa på 145 000 euro och stadens andel är mer än hälften, säger Högström.

- Det här är en bra investering och det är många som kan njuta av skejtparken, säger Högström.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland