Hoppa till huvudinnehåll

Tretton Sibbobor stod på rad och läste

Demonstration för läsning i Sibbo
Tretton demonstrerade för läsning. Demonstration för läsning i Sibbo Bild: Yle/Fredrika Sundén jag läser också!

På tiotals orter runt om i Finland har folk på tisdagen demonstrerat för läsning genom att tyst stå på led och läsa ur sin favoritbok i tio minuter. I Nickby i Sibbo samlades också ett glatt gäng, och Yle Östnyland var på plats.

Utanför Sockengården i Sibbo står tretton kvinnor med varsin bok i högsta hugg. Några fniss och uppsluppet prat hörs då servicechefen för bibliotekstjänster Malin Hollmén börjar dirigera dem och försöker få dem att stå på ett rakt led.

Ett par av dem som hamnar längst fram i ledet smiter och ställer sig längre bak i stället. Stämningen är något pirrig, men så fort klockan blir 16 blir kvinnorna allvarliga och börjar koncentrerat läsa varsin bok.

Ibland spricker masken. Några leenden och lite småprat bryter fram då och då. Men i tio minuter är det läsning för hela slanten som gäller. Några förbipasserande kastar nyfikna blickar mot ledet.

Demonstration för läsning i Sibbo
Skoj och allvar att stå på rad och läsa mitt i Nickby. Demonstration för läsning i Sibbo Bild: Yle/Fredrika Sundén jag läser också!

"Skojfriskt och positivt"

Jippot Jag läser också! är en del av Bokens år och ordnas samtidigt på många orter i Finland. Så många människor som möjligt ska stå på rad och tyst läsa ur sina favoritböcker i tio minuter.

Tanken är att ta ställning för läsning och läskunnighet, läskunnighetens dag till ära.

Planläggningsarkitekt Johanna Horelli och bildkonstlärare Heli Maristo hör till dem som deltog i demonstrationen. Efteråt säger Horelli att evenemanget var skojfriskt och positivt, och att det fick henne på gott humör.

Maristo å sin sida säger att hon gärna ville delta i demonstrationen eftersom den inte tog ställning mot något. Dessutom vill hon gärna läsa mer än vad hon gör nu och påpekar att det inte bara var bokmalar som deltog.

– Jag tänkte att jag läser i åtminstone tio minuter här och att det kanske hjälper mig att komma i gång med den här boken, säger Maristo.

Johanna Horelli och Heli Maristo
Johanna Horelli och Heli Maristo. Johanna Horelli och Heli Maristo Bild: Yle/Fredrika Sundén heli maristo

Läskunnighet tas för givet

Johanna Horelli påpekar att läskunnigheten är en stor skatt som vi i de nordiska länderna ofta tar för givet.

– Vi är så lyckligt lottade att vi undervisas i läsning, medan man på andra ställen inte är läskunniga då det inte finns tillräcklig utbildning, säger hon.

Under demonstrationen valde Horelli att läsa en bok om förvaltning. Hon säger att hon ofta tvingar sig till att läsa jobbrelaterade böcker för att hålla sig ajour.

– Annars läser jag ganska mycket lättsam litteratur, till exempel lite snällare deckare som inte innehåller så mycket våld, säger Horelli. Men jag läser gärna vilken typ av skönlitteratur som helst.

Bok och händer
Johanna Horelli läste en bok om förvaltning. Bok och händer Bild: Yle/Fredrika Sundén jag läser också!

Horelli säger också att hon ända sedan hon var liten har varit ivrig på att besöka antikvariat. Hon köper en begagnad bok, läser den och för den sedan tillbaka igen.

Heli Maristo säger att hon läser beklagligt lite.

– Då jag läser är det ofta modern, inhemsk litteratur. Någon dikt går också, men mest är den här stundens prosa, säger Maristo.

Barn och unga flitiga läsare

Servicechefen för bibliotekstjänster i Sibbo, Malin Hollmén, berättar att det är organisationen bakom Bokens år som tagit initiativet till jippot. Huvudbiblioteket i Sibbo beslöt sig för att delta.

– Finländare läser mycket, och Sibboborna likaså. På biblioteket är vi speciellt glada över att mängden utlåningar av barn- och ungdomslitteratur ökar hela tiden, säger Hollmén.

Tanken är att visa att deltagarna tycker om böcker och läsning.

– Nu stod vi ju mitt i Nickby men synligheten kommer att fortsätta efteråt, eftersom bilder från alla de lokala jippona på olika orter ska spridas på sociala medier.

Servicechef för biblioteken i Sibbo, Malin Hollmén
Malin Hollmén. Servicechef för biblioteken i Sibbo, Malin Hollmén Bild: Yle/Fredrika Sundén jag läser också!

Den traditionella boken segrade

De som deltog i evenemanget fick ta med sig sin favoritbok i vilken form som helst.

Yle Östnylands reporter och Hollmén konstaterar ändå att det var den klassiska tryckta boken som gällde för alla deltagare. Ingen hade valt att läsa en e-bok, till exempel.

Hollmén själv tyckte att det kändes riktigt bra att stå i mitten av ledet och läsa en god bok.

– Jag är en sådan person som ofta har en bok i väskan. Åker man buss eller tåg så har man alltid något att göra, säger Hollmén.

– Det ser alltid lite roligt ut när folk läser medan de står i kö och använder tiden för läsning. Jag har säkert själv också stått på något konstigt ställe och läst förut, fastän jag kanske inte var lika spikrak då.

På Facebook finns också mer bilder och information om jippot.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland