Hoppa till huvudinnehåll

Anne Suominen: Dags att sätta ner foten i flyktingkrisen

Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter.
Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter. Bild: Yle anne suominen

EU-kommissionen har gett sitt nya förslag om fördelning av flyktingbördan mellan medlemsländerna. På fredag ska regeringen säga sitt. Går vi med Polen, Slovakien, Tjeckien och de baltiska länderna och säger nej eller väljer vi EU-majoritetens väg?

I kommissionens första förslag i maj om fördelat ansvar var Finlands andel något under 400 flyktingar. Regeringens EU-ministerutskott gav grönt ljus för att gå in i diskussionerna men sade samtidigt att fördelningen ska bygga på frivillighet.

Sannfinländarna reserverade sig mot beslutet. Utrikesminister Timo Soini, arbets- och justitieminister Jari Lindström och försvarsminister Jussi Niinistö meddelade att de förhåller sig negativt över lag till att flyktingar flyttas inom EU.

I det nya förslaget är Finlands andel 2398 asylsökande utöver de knappt 400 som var på agendan i somras. Sannfinländarna säger fortfarande kategoriskt nej och hänvisar till regeringsprogrammet. Soini anser att skrivningarna är entydiga och att de måste följas till punkt och pricka.

Vad står det då i regeringsprogrammet?

Det enda som spikas är att ”antalet kvotflyktingar ska hållas åtminstone på samma nivå som under de senaste åren” och att vi ”på så sätt deltar i den internationella ansvarsfördelningen”. Något omnämnande om att Finland bara går med på en frivillig fördelning av flyktingbördan finns inte.

Den som så vill kan naturligtvis som Soini läsa in frivillighet i formuleringen. Sedan programmet skrevs har flyktingkrisen emellertid exploderat och oberoende av tolkningar måste den hanteras. Men Soini sluter ögonen, stänger öronen och säger att regeringsprogrammet entydigt slår fast att kvoterad flyktingfördelning inte kommer på fråga.

Samtidigt som flyktingkrisen bara eskalerar står Finland alltså med ett regeringsprogram och tolkningar som, med tanke på de sannfinländska väljarna, är huggna i sten. Om Centern och Samlingspartiet inte säger ifrån kan Finland knappast längre räkna sig som en nordisk rättsstat.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes