Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Richardsson: Trots bra tävlingar var jag missnöjd efter varje lopp

Hinderlöparen Camilla Richardssons tävlingssäsong kom till stor del att präglas av jakten på kvalgränsen till VM i Peking. Hon nådde inte gränsen, men kom till VM ändå och gjorde där karriärens nästbästa lopp.

Förra sommaren var Camilla Richardssons mål att gå under 9:55.00 på 3000m hinder och därmed kvalificera sig för EM i Zürich. Vasa IS-löparen förbättrade sitt personliga rekord med drygt 25 sekunder och kom nära kvalgränsen tre gånger, men någon EM-resa blev det inte.

Jakten på VM-kvalgränsen

Inför årets säsong var förväntningarna ännu högre. Med två lyckade träningssäsonger och den missade EM-gränsen i bagaget var viljan att nå VM-gränsen i år om möjligt ännu större.

Och med känslan av att ha utvecklats på alla plan, att träningarna gått bättre, länkarna löpts i hårdare farter, var utsikterna goda.

Camilla Richardsson, Vasa IS.
I elittävlingen i Tammerfors testade Camilla Richardsson sin snabbhet på 800 meter. Camilla Richardsson, Vasa IS. Bild: Yle/Antti Koivukangas fridrott

Camillas personbästa på hinder inför årets säsong var 9:56.44. Före VM löpte hon snabbare än så tre gånger, och närmast kvalgränsen kom hon i finalen i U23-EM i Tallinn i juli. Där blev hon bara 1,6 sekunder från medalj på tiden 9:46,34 – och 2,34 från kvalgränsen på 9:44.00. Rekordjakten fortsatte efter det i tre tävlingar till, men utan resultat.

– Hur bra det än gick i en tävling kändes det som ett misslyckande varje gång jag inte underskred gränsen. Det är mentalt tungt och påfrestande för benen att försöka hålla formen så länge.

– Jag hade nog behövt en ordentlig träningspaus mitt i sommaren, men samtidigt ville jag ta vara på varje chans att underskrida gränsen. Sannolikt kommer jag först efter säsongen att kunna se hur lyckad säsongen faktiskt har varit.

Pressen utifrån ökar

Camilla har i sommar förbättrat sina rekord på både 3000m hinder och 5000m och klockat sitt första lopp på 10000m, de grenar som på något sätt finns med i framtidsfunderingarna. Rekordet på 3000m hinder har blivit tio sekunder bättre och lyder nu 9:46,34, på 5000m har hon kapat 18 sekunder och har nu ett personbästa på 15:57.95. I början av sommaren löpte hon 10000m på 33:53.88.

Säsongen 2015 har varit något av en genombrottssäsong för snart 22-åriga Camilla, och visst börjar hon också känna av en viss press utifrån.

– Det är klart att det är bättre för finländsk friidrott om en idrottare får komma ut och testa på stortävlingsatmosfären i ett tidigt skede av karriären, så visst blir pressen utifrån större ju bättre man blir. Men ännu i år var det nog bara för min egen skull jag ville klara VM-gränsen.

Camilla Richardsson, Vasa IS, 2015.
Camilla Richardsson har löpt elva hinderlopp i sommar. Camilla Richardsson, Vasa IS, 2015. Bild: Yle/Antti Koivukangas richardsson

Tack vare ett nytt kvalificeringssystem kom Camilla till VM i alla fall. Hon nådde inte kvalgränsen, men kom med tack vare sin rankingplacering, då startfältet kompletterades med fyra löpare som inte klarat gränsen. I VM gick hon inte vidare från sitt försöksheat, men löpte karriärens nästbästa tid, 9:53.13.

Sverigekampen avslutar säsongen

Inkommande veckoslut är det dags för friidrottarnas sista kraftansträngning i sommar, Sverigekampen, som i år går i Stockholm.

– Det har varit en lång tävlingssommar och man börjar nog vara ordentligt sliten, men landskampen går alltid att springa, hur sliten man än är.

– Det är en rolig tävling och dit hittar man alltid det där lilla extra, säger Camilla, som tävlar på både hinder och 5000m.

Kvalgränsen till OS i Rio de Janeiro är 9:45.00. Dit är det 1,34 sekunder.

Camilla Richardsson är en av huvudpersonerna i Sportmagasinet tisdag 8.9 kl. 21.00 och onsdag 9.9 kl. 17.25 i Yle Fem. Programmet kan också ses på Yle Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport