Hoppa till huvudinnehåll

Karensdag for dummies!

En man tar ett piller
Har du råd att vara sjuk? En man tar ett piller Bild: Yle/Ludovic di Orio naturläkemedel

Regeringen planerar att ta bort lönen från den första dagen du är sjuk - vi listar fem saker du borde veta om den så kallade karensdagen.

Om regeringen får som de vill kommer du inte att få lön om du är borta från jobbet för att du är sjuk en dag. Dessutom får du mindre lön också de övriga dagarna du är sjukledig.

Här kommer fem saker vi tycker att du borde veta om karensdagen:

1. Vad är en karensdag?

Den första dagen du avstår från jobb på grund av sjukdom kan bli en karensdag - vilket betyder att du inte får lön för den dagen. Karens betyder alltså att man avstår från något under en viss tid. Här avstår du alltså från din lön en dag på grund av sjukdom.

Varför? Staten vill på så sätt spara pengar: du sjukskriver dig inte lika enkelt, och gör du det får du mindre pengar. I Sverige, där man har en karensdag, fick systemet i tiderna en positiv inverkan. Folk började arbeta mer, men på senare år har systemet också fått kritik.

2. Det här innebär det för din lön

Alltså - den första dagen du är sjukledig får du ingen lön. Där blir du av med en dagslön. De följande dagarna du är sjuk får du 80 procent av din lön. I dagsläget betalar arbetsgivaren full lön då du är sjukledig under en kortare period.

Enligt ekonomen Joonas Rahkola på FFC innebär regeringens planer att en person som ligger hemma i influensa i tre dagar skulle förlora 150 euro.

3. Negativa effekter enligt läkaren

En karensdag skulle innebära att fler jobbar då de är sjuka, säger överläkare Juha Liiri från Arbetshälsoinstitutet.

- Det kan innbära att människor går på jobb trots att de är sjuka och då kan sjukdomen bli mer långvarig än tidigare. Dessutom riskerar man att smitta sina kollegor, säger Liiri.

Enligt Juha Liiri skulle en karensdag drabba personer som arbetar på platser där man lätt blir smittad. Exempelvis på daghem.

- Men de som arbetar med barn är inte så ofta sjuklediga ändå, säger han.

Dagispyssel
Daghemspersonal kan lida av karensdag. Dagispyssel Bild: Yle/Philip Stenkula folkhälsans eftis på vårdbergsgatan

4. Positiva effekter enligt läkaren

Enligt Juha Liiri kan en karensdag också föra med sig något positivt, speciellt på arbetsplatser där man har problem med att personalen ofta är korttidssjuka.

- Om det skapats en kultur på en arbetsplats att det är okej att vara borta en kort tid, trots att man kanske inte är sjuk, kan en karensdag kan hjälpa.

5. Så tycker ni

Vi lade under onsdagsförmiddagen ut en fråga på vår webb där vi frågade er läsare hur ni reagerar på nyheten om den möjliga karensdagen.

69 procent av er (792 röster kl. 15:54 den 9.9) skulle jobba trots att ni var sjuka om Finland skulle införa en karensdag. Det här för att inte bli av med er lön.

Så här resonerade några av läsarna:

HN$M:"Jag skulle stanna hemma. Istället kommer jag bli längre sjukskriven. Tidigare försökte jag komma så fort som möjligt tillbaka, men nu stannar jag nog hemma tills jag är helt återställd. 1-2 dagar sjukskriven blir 3-5."

Pernilla: "Jag hoppas definitivt att folk inte kommer sjuka på jobb och smittar oss andra. Själv har jag faktiskt inte varit sjuk met än ett par dagar under de 20 år jag jobbat men jag vet att jag är ett undantag. Men jag vill verkligen inte att man kommer sjuk på jobb."

Gäst: "Jag som arbetar inom vården skulle inte kunna göra det, jag riskerar ju att smitta personer som redan är svagare pga sjukdom och/eller skada. En liten influensa kan göra mycket stor skada!"

Svensken: "Det var samma diskussion i Sverige när karensdagen infördes här. Men nu är det ingen som klagar och det är en vana. Vi får ju också avdrag på lönen när vi är hemma och vårdar sjukt barn. Välkommen till verkligheten Finland."