Hoppa till huvudinnehåll

Karensdagen gäller inte riksdagsledamöter

Riksdagsledamöter diskuterar oppositionens interpellation om barnbidragen.
Riksdagsledamöterna förlorar inget på införandet av en karensdag. Riksdagsledamöter diskuterar oppositionens interpellation om barnbidragen. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander barnbidraget

Regeringens planer på att ta bort lönen från den första sjukdagen gäller inte riksdagsledamöter. De får fullt arvode oberoende av hur många dagar de är sjuka.

För att förbättra Finlands konkurrenskraft vill regeringen införa en karensdag. Men den här förändringen är inget som riksdagsledamöterna behöver gräma sig över.

Riksdagsledamöterna får nämligen också i fortsättningen fullt arvode varje månad oberoende av hur många dagar de är sjuka.

- I riksdagen har man inte egentligen sjukdagar, så det är omöjligt att ta bort något från dem. Ledamöterna har ju inga arbetsgivare att kräva på kompensation, säger riksdagens förvaltningsdirektör Pertti Rauhio.

Lönen för en riksdagsledamot är 6 380 euro i arvode per månad. När en ledamot suttit minst tolv år i riksdagen stiger arvodet till 6 858 euro i månaden. Dessutom tilldelas de en skattefri kostnadsersättning som varierar mellan 986 och 1 809 euro beroende på ledamotens hemort.

Ledamöterna är inte skyldiga att uppvisa ett läkarintyg på samma sätt som vanliga löntagare men de flesta gör det ändå mycket samvetsgrant också då det gäller korta tider av frånvaro, säger Rauhio. Det här eftersom en ledamot som är frånvarande vid plenum eller vid utskotten utan att uppge orsak får en anmärkning i protokollet.

- Det är alltså inte fråga om pengar utan man vill undvika de politiska konsekvenserna av att vara frånvarande.

Enligt Rauhio händer det sig ganska sällan att riksdagsledamöter är frånvarande på grund av sjukdom.

Iltalehti var först ut med nyheten.