Hoppa till huvudinnehåll

Medvind i kongressen för Iranavtalet

Människor går ner för kongressens trappor.
Människor går ner för kongressens trappor. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS washington dc

Fyra demokratiska senatorer meddelade på tisdagen att de kommer att rösta för det avtal som förhandlats fram om Irans kärntekniska program.

Fyrtiotvå senatorer står nu bakom avtalet vilket innebär att president Barack Obama inte är tvungen lägga in ett veto trots att den republikanska majoriteten sannolikt kommer att rösta mot avtalet.

Vita Husets medarbetare jobbade aggressivt de senaste veckorna för att övertala kongressens demokrater att stöda Iranavtalet. Det jobbet bar frukt.

Nu då 42 senatorer stöder avtalet undviker man den diplomatiska förnedringen som ett utnyttjande presidentens vetorätt skulle innebära.

- Vi är tacksamma för det växande stödet i kongressen för det internationella avtalet som förhindrar Iran från att skaffa sig ett kärnvapen, sade Vita Husets presschef Josh Earnest.

Senatens republikaner har varit mycket kritiska till förhandlingsresultatet. Man anser att det äventyrar Israels säkerhet. Majoritetsledaren Mitch McConnell sparade inte på krutet då han risade överenskommelsen.

- Obamas tid som president är snart över men resten av världen får leva med de förutsägbara följderna av presidentens avtal för avsevärt längre än ett och ett halvt år. Om vi samarbetar kan vi komma fram till en lagstiftning som innebär sanktioner mot Iran. I så fall kan vi hantera det hot som Iran innebär, sade McConnell på tisdagen då debatten om avtalet inleddes i senaten.

De övriga fem nationerna som var med om att förhandla fram avtalet med Iran, det vill säga Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland och Ryssland, har redan meddelat att man inte är redo att återvända till förhandlingsbordet.

De kommer sannolikt att lätta på sanktionerna mot Iran oberoende av vad den amerikanska kongressen beslutar.

Den amerikanska kongressen kommer senast den 17 september att rösta om Iranavtalet.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes