Hoppa till huvudinnehåll

Mjölbolsta piffas upp - snart kommer de första flyktingarna

Mjölbolsta sjukhus blir flyktingförläggning
Mjölbolsta sjukhus blir flyktingförläggning Bild: Yle/Monica Slotte flyktingförläggning,Raseborg

Folkhälsan jobbar som bäst för högtryck för att piffa upp den gamla sjukhusfastigheten i Mjölbolsta. Lokalerna ska vara i skick när de första flyktingarna anländer.

Tak ska målas, ytor ska spacklas och rum ska ses över. Flyktingarna som flyttar in får dela på totalt 2 900 kvadratmeter i den gamla sjukhusfastigheten.

Folkhälsan är redo att ta emot flyktingar inom 48 timmar när budet kommer att de första flyktingarna är på väg, berättar Gun Eklund som är vd för bolaget Folkhälsan Syd.

- Rummen ska vara städade och ha gardiner. Vi kontrollerar att alla kranar, toaletter, kylskåp, spisar och avlopp fungerar.

Olika typer av sängar och inkvartering för flyktingarna på Mjölbolsta sjukhus
Rummen ses över. Alla ska få en säng. Olika typer av sängar och inkvartering för flyktingarna på Mjölbolsta sjukhus Bild: Yle/Monica Slotte flyktingförläggning,Raseborg

Folkhälsan hjälper till

Det är Röda Korset som ska driva den egentliga verksamheten på flyktingförläggningen. Men Folkhälsan äger fastigheten.

På Folkhälsans enheter funderar de anställda nu över vad Folkhälsan, som en hälsofrämjande organisation, kan ge flyktingarna. I stället för att göra något för människor vill vi göra något med människor påpekar Eklund.

- Bland 400 människor finns ju till exempel en enorm sakkunskap. Passiviteten, ensamheten och oron är det som säkert är mest förödande för flyktingarna. Om det finns någon som till exempel har drivit ett café i sitt hemland är det ganska naturligt att den personen eventuellt kan vara primus motor för ett café här på området.

Eklund påpekar att det gäller att tillsammans med flyktingarna sedan fundera över vad som kan göras.

- Mycket är bara visioner och tankar i det här skedet.

Här kan flyktingarna öppna café och sköta verksamheten själva.
Café kanske kan öppnas igen. Här kan flyktingarna öppna café och sköta verksamheten själva. Bild: Yle/Monica Slotte flyktingförläggning,Raseborg

”Åsikterna var delade”

I Mjölbolsta driver Folkhälsan familjerehabiliterings- och skyddshemmet Villa Familia samt
mottagnings- och grupphemmet Hemboet. Dessutom finns Raseborgs stads vårdavdeling och stadens serviceboende Björnide på området.

Susann Röberg jobbar som närvårdare på långvården. Hon säger att hon blev glad över beskedet att en flyktingförläggning öppnar i Mjölbolsta.

- Det kommer förstås att röra sig en massa människor här, men själva arbetet kommer det ju inte att påverka.

Hon erkänner ändå att åsikterna har varit delade bland hennes arbetskamrater.

- Det handlar ju säkert också om att man inte alltid riktigt tänker efter till en början. Sedan när man börjar fundera mer på det tänker man kanske på ett annat sätt.

Vårdavdelningen flyttar tillbaka till Ekenäs vid årsskiftet. Serviceboendet för äldre lämnar Mjölbolsta i juni 2016.

2B är en av de avdelningar på Mjölbolsta som inhyser flyktingar.
Flyktingarna ska bland annat flytta in på avdelning 2. 2B är en av de avdelningar på Mjölbolsta som inhyser flyktingar. Bild: Yle/Monica Slotte flyktingförläggning,Raseborg

Köket klarar av trycket

På området finns också ett kök som får betydligt fler munnar att mätta än det har i dag. Det här torde inte vålla några problem konstaterar Folkhälsans ekonomichef Kerstin Westerlund som varit i kontakt med kökspersonalen.

– Det här köket har nog tidigare klarat av riktigt stora mängder mat. Jag tror att det här är en skojig utmaning för köket. De är dessutom från tidigare kunniga att laga mångkulturell mat.