Hoppa till huvudinnehåll

Mohammed bor på en överfull flyktingförläggning

Mohammed Hussein Mohammadi är 11 år gammal, han har vuxit upp i Iran
Mohammed Hussein Mohammadi är 11 år gammal, hans föräldrar blev kvar i Iran. Mohammed Hussein Mohammadi är 11 år gammal, han har vuxit upp i Iran Bild: Yle/Helena von Alfthan flyktingförläggning i esbo

- Jag önskar att min familj ska komma till Finland och bo med mig, säger elvaåriga Mohammed Hussein Mohammadi som flytt ensam till Finland och nu övernattar på en trång flyktingförläggning i Esbo. Snart öppnar Esbo stad en ny tillfällig flyktingförläggning i Gumböle.

Esbo grupphem ligger avsides i Klappträsk. Skogen omger huset som tidigare fungerade som skyddshem. På avstånd hörs suset från Ring III.

En smal pojke och en tolk som ska översätta intervjun väntar inne i grupphemmet. Afghanska Mohammed Hussein Mohammadi har bott här i två dagar. Han har vuxit upp i Iran.

- Igår på eftermiddagen gick jag i skola, och idag på förmiddagen gick jag i skola, säger Mohammed som är 11 år gammal.

Han reste i två månader till fots, med tåg och med bil för att komma till Finland. Mohammed är glad över att vara i Finland, men saknar sin familj som är kvar i Iran.

- Jag önskar att min familj ska komma till Finland och bo med mig, och jag hoppas att jag kan fortsätta gå i skola i lugn och ro i Finland, säger Mohammed Hussein Mohammadi som inte kan hålla tillbaka tårarna när han tänker på sin familj.

Inom en vecka ska Esbo stad öppna en ny tillfällig flyktingförläggning i Gumböle. Esbo tar emot minderåriga asylsökande, staden har inte hittat tillräckligt stora utrymmen för att kunna öppna förläggningar för vuxna.

Mötesrum i flyktingförläggning för minderåriga september 2015
Mötesrummet på grupphemmet i Klappträsk har fyllts med sängar. Esbo stad har officiellt 21 platser för minderåriga asylsökande, men i praktiken inkvarteras mer än hundra med hjälp av olika nödlösningar. Mötesrum i flyktingförläggning för minderåriga september 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan flyktingförläggning i esbo

Esbo stad har inkvarterat minderåriga asylsökande i grupphemmet i Klappträsk i två år. Men sedan sommaren har det varit trångt på grupphemmet.

- Det här är vårt mötesrum. Som du ser kan vi inte hålla möten här nu, säger Mikko Välisalo som är direktör för Esbo grupphem.

I rummet står sex sängar och det blir inte så mycket plats för annat. 30 ungdomar har klämts in på grupphemmet som egentligen har 21 sängplatser. Mikko Välisalo uppskattar att staden inkvarterar cirka 115 minderåriga asylsökande för tillfället.

Mikko Välisalo är direktör för Esbo grupphem
"Med hjälp av nödinkvartering får vi verksamheten att gå runt, men väldigt länge kan det inte fungera så här", säger Mikko Välisalo som är direktör för Esbo grupphem. Mikko Välisalo är direktör för Esbo grupphem Bild: Yle/Helena von Alfthan mikko välisalo

- Vi har det här ena grupphemmet med 21 platser, allt annat är nödlösningar. De asylsökande bor i ett par hyresbostäder och på hotell. Inom en vecka, senast på måndag grundas ett nytt tillfälligt grupphem i Gumböle, säger Mikko Välisalo.

I kansliet på grupphemmet i Klappträsk finns tavlor med foton, namn och åldrar på ungdomarna som bor här. En annan tavla visar vem som bor på hotellet.

Så här bor de minderåriga asylsökande på Esbo grupphem
I det här rummet bor fyra asylsökande. Ungdomarna ska så långt som möjligt leva en normal vardag, men på grund av den stora mängden asylsökande kan alla inte gå i skola som normalt. Så här bor de minderåriga asylsökande på Esbo grupphem Bild: Yle/Helena von Alfthan flyktingförläggning för minderåriga

I vanliga fall ska de minderåriga asylsökande ha en så normal vardag som möjligt på grupphemmet med skola, hobbyn och hemkomsttider. Men som läget är nu får alla inte gå i vanlig skola.

- Det lönar sig inte att skaffa en skolplats för alla i Esbo, vi försöker få en mer stadigvarande plats för dem så fort som möjligt. Vi har köpt in undervisning för dem som bor på hotellet som fungerar bra, på det sättet får dagen innehåll. De lär sig finska. Men långvariga lösningar söker vi inte för alla, säger Mikko Välisalo.

Esbo stad har inte hittat utrymmen som skulle kunna användas för att öppna en flyktingförläggning för vuxna. De minderåriga asylsökande inkvarteras i mindre enheter, för att öppna en flyktingförläggning för vuxna måste det finnas plats för minst 150 asylsökande.

Seyed Mohammad Hosseini är 16 år gammal och asylsökande från Afganistan, september 2015
Största delen av de asylsökande i Esbo är pojkar i åldern 15-17. Seyed Mohammad Hosseini kommer från Afganistan. Seyed Mohammad Hosseini är 16 år gammal och asylsökande från Afganistan, september 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan flyktingförläggning i esbo

Det är många Esbobor som vill hjälpa de asylsökande på grupphemmet. Donationer är välkomna. Ungdomarna behöver kläder, telefoner, datorer och sportutrustning.

Det går inte att kontakta grupphemmet direkt, hjälpen organiseras via en grupp på Facebook som heter Espoon alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiryhmä.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen