Hoppa till huvudinnehåll

Över 40 000 flyktingar på väg mot Ungern

Flyktingar på Keletistationen i Budapest.
Flyktingar på Keletistationen i Budapest. Bild: Susanna Sjöstedt keleti

Åtminstone 42 000 flyktingar kommer att anlända till Ungern inom de närmaste tio dagarna enligt FNs flyktingkommissariat UNHCR. Amnesty International lägger fram plan för hur flyktingkrisen kan lösas.

UNHCR oroar sig för Ungerns beredskap att ta emot flyktingarna som kommer från Grekland via Serbien.

- Vi måste se till att förbättra förhållandena för dem vi tar emot. Det är oroande att så många lever under svåra omständigheter vid uppsamlingsplatser, säger flyktingkoordinatorn Vincent Cochetel på UNHCR.

Flyktingorganisationen har skickat förnödenheter såsom tält och filtar till södra Ungern, där flyktingarna har trotsat myndigheternas försök att föra dem till mottagningsläger.

Flyktingarna vill hellre ta sig direkt vidare till Tyskland eller Österrike och det har förekommit bråk mellan flyktingarna och den ungerska gränsbevakningen som bl.a har använt tårgas mot flyktingarna.

Hård kritik mot EU

UNHCRs chef, Portugals förre premiärminister António Guterres, riktar skarp kritik mot den europeiska flyktingpolitiken.

Guterres undrar hur EUs 28 medlemsländer kunde stå så handfallna inför krisen som sannerligen inte var någon överraskning.

-Europa har inte organiserats för att hantera krisen eftersom asylsystemet inte fungerar och det har varit fullständigt kaotiskt under de senaste veckorna, säger Guterres.

Även Amnesty kräver drastiska reformer

Mänskorättsorganisationen Amnesty International är också kritisk mot EU, och föreslår drastiska åtgärder för att underlätta läget.

-Reaktionen på krisen har varit ett osammanhängande lapptäcke då behovet av ett klarögt ledarskap och en radikal reform av asylsystemet är större än någonsin, säger John Dalhuisen , Amnestys chef för Europa och Centralasien.

Amnesty vill att EU-ledarna ökar stödet för såkallade frontlinjestater, dvs länder som först tar emot flyktingar och att flyktingar som anländer till dessa länder kan ta sig in EU.

EU bör också omplacera flyktingar, behandla dem väl och inte använda våld mot dem.

Dessutom borde man skriva om lagar som begränsar flyktingarnas rörelsefrihet inom EU, kräver Amnesty som beräknar att man måste finna plats för 1,38 miljoner flyktingar under de följande två åren.

Europa klarar inte av problemet själv och det krävs därför en världsomfattande respons.

-Det här är en global flyktingkris och inte enbart en europeisk kris. EU-ledarna kan inte ignorera eller vända ryggen åt de tragiska följderna av krisen, säger Amnesty i sitt uttalande.

Läs också