Hoppa till huvudinnehåll

Rehn: "Sandviks beslut en positiv signal för Åboregionen"

alf rehn, åbo mässcentrum,
Det här är en bra och positiv signal för Finland och särskilt för Åboregionen, säger Alf Rehn. alf rehn, åbo mässcentrum, Bild: Yle / Peter Karlberg åbo mässcentrum

Verkstadskoncernen Sandviks besked att inte lägga ner fabriken i Åbo sänder en positiv signal. Det säger Alf Rehn, professor i företagsekonomi vid Åbo Akademi.

Han tror att tisdagens besked har att göra med att Sandvik nyligen fick en ny ledning som har ett större intresse för att bevara Åbofabriken. Sandviks nya vd är Wärtsiläs före detta koncernchef Björn Rosengren.

- Egentligen är jag inte så förvånad över beskedet eftersom jag redan tidigare undrade varför Sandvik ville skära i en fabrik som gjort helt bra resultat. Tydligen har den nya ledningen tänkt i samma banor.

Flera Åboföretag har valt att lägga ner sina fabriker och flytta utomlands som Leaf och nu senast Pukkila. Kan Sandviks beslut påverka andra företag?

- Det skickar en signal att det finns ett värde i att hålla kvar arbete i Finland, att hålla kvar kompetens. Företag kopierar varandra så det här är en bra och positiv signal för Finland och särskilt för Åboregionen.

- Kalla mig naiv optimist men jag tänker fortsätta tro på Åbo åtminstone en stund till.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland