Hoppa till huvudinnehåll

Stor repövning i Syndalen

Reservist lägger skyddsnät på en bil.
Reservist lägger skyddsnät på en bil. Bild: Yle/Tove Virta reservister

Den största repetitionsövningen på flera år inom Nylands brigad pågår som bäst i Syndalen i Hangö. Granatkastarna är också fler än någonsin tidigare.

Fram till fredag deltar 254 reservister i Nylands brigads repetitionsövning.

- Det roligaste är att få komma och säga hej åt alla sina gamla beväringskompisar. Men man hinner nog också repetera det som man ska, snabbt kommer man in i sin uppgift igen, säger Sibbobon Sofia Hildén. Hon är reservist men har efter sin värnplikt jobbat en tid på brigaden och studerar nu sociologi.

Utmanande

Reservisterna kom i lördags och åker hem på fredag. De flesta har gjort sin värnplikt under åren 2012 och 2013.

Jonas Heinola, reservist.
Jonas Heinola. Jonas Heinola, reservist. Bild: Yle/Tove Virta reservister

- Jag såg mycket fram emot att komma hit. Men det har varit mer utmanande än jag tänkt mig. Det kommer att bli mer givande de kommande dagarna när vi blir mer bekväma med varandra, sade reservist Jonas Heinola från Karleby i måndags.

Han är till vardags ekonomistuderande och har inriktning organisation och ledarskap. Han ser att han som plutonchef har konkret nytta av studierna.

- Det är viktigt att repetera, ganska snabbt glömmer man. Speciellt om man någon gång skulle vara tvungen att använda kunskaperna, säger Henry Huttunen från Helsingfors. Han studerar till idrottsinstruktör.

Sofia Hildén.
Sofia Hildén. Sofia Hildén. Bild: Yle/Tove Virta sofia hildén,Raseborg

Sofia Hildén ser att det kunde vara bra att hålla repetitionsövningar med 3 till 5 års mellanrum för att upprätthålla kunskaperna.

- Men jag gillar att vara i skogen, till skillnad från andra här, skrattar hon.

Repövningarna har återupptagits i år

På lägret är sammanlagt cirka 340 man på plats om man också räknar med stamanställda och beväringar.

Nylands brigad ordnar två övningar till i år vilket betyder att sammanlagt 700 reservister kallas in under år 2015.

Totalt i Finland ska hela 18 000 reservister öva i år. Exempelvis år 2013 kallades endast 5 000 in.

Granatkastare och militärer.
Reservisterna går igenom hur de ska göra med granatkastaren. Granatkastare och militärer. Bild: Yle/Tove Virta reservister

- Försvarsmakten har återupptagit repetitionsövningarna vid årets början, säger Juha Mäkelä som är övningsledare för granatkastarkompaniets repetitionsövning och kommendör vid Nylands brigad.

Han säger att det ekonomiska läget för försvarsmakten är bättre än tidigare.

- Vi har fått mer budgetpengar och har råd att öva vår kristida förmåga som bygger på reservisterna.

Fler granatkastare än någonsin förr

Det är inte bara antalet reservister som blivit fler i Syndalen utan också antalet granatkastare. Som mest har man förut använt nio kastare på Syndalens område. Men nu räcker inte försvarsmaktens område i Syndalen till.

- Vi gör historia. Vi har aldrig tidigare provat skarpskjutningar med 12 granatkastare här. Extra områden är avspärrade för att få plats att gruppera och öva ställningsbyten, säger Mäkelä.

En granat.
En granat. En granat. Bild: Yle/Tove Virta västnyland raseborg

De stängda områdena är privat mark som består av skog och bevakas av militärpoliser. Skyltar finns också uppsatta för eventuella svampplockare.

Försvarsmakten har igen råd att ordna repövningar

En så här stor reservövning, har den något med det världspolitiska läget att göra?

- Det har närmast varit pengabrist att vi inte haft så mycket tidigare. Det har inget att göra med världspolitiken. Till exempel den här övningen har vi planerat under ett och ett halvt års tid.

Försvarsmakten har en plan uppgjord för fem år framåt vilka trupper som kallas in på repövningar.

- Nästa år fortsätter vi ungefär på samma nivå, säger Mäkelä.

Baltops 15 blev succé för Finland

En annan stor övning som Nylands brigad deltog i hölls under försommaren, Baltops 15. Den är en återkommande Natoledd övning på Östersjön. Nu deltog 17 länder, Finland bistod med 180 kustjägare.

- Vi deltog som en del av Natos Rapid Reaction-truppernas övning. Den viktigaste erfarenheten var kanske att våra reservister är på samma nivå som yrkessoldaterna inom den amerikanska och brittiska marinkåren.


Juha Mäkelä är nöjd.

- Det finska systemet med reservister och allmän värnplikt uppmärksammades genom det här också internationellt, säger Mäkelä.

Kommodor Kjell Törner från Nylands brigad ledde den internationella landstigningsstyrkan under övningen. Den hade kompanier från Finland, Sverige, Storbritannien och USA, sammanlagt cirka 700 man.

Det internationella samarbetet fortsätter. I samband med repetitionsövningen hölls under onsdagen ett möte med representanter för Sverige, Holland och USA. Mötets syfte var att se över möjligheterna att ordna gemensamma internationella övningar de kommande åren.

Försvarsviljan ökar

Enligt försvarsmaktens undersökning bland beväringar syns en större försvarsvilja än tidigare. Den har stigit en aning både år 2014 och 2015.

Henry Huttunen, reservist.
Henry Huttunen. Henry Huttunen, reservist. Bild: Yle/Tove Virta henry huttunen

- Jag tror att viljan har ökat och blivit starkare på grund av de politiska kriserna, säger reservist Henry Huttunen från Helsingfors.

- Det är bra att många dykt upp här på repövning. Det visar att det finns en försvarsvilja här som är hälsosam men inte "överuppiffad". Jag har också varit på frivilliga repövningar, där märks försvarsviljan mer konkret än här, säger Jonas Heinola.

Till repövning kallas manskap i reserven som ännu inte fyllt 50 år. Officerare och underofficerare i reserven kallas ända tills de fyllt 60.