Hoppa till huvudinnehåll

Vill du bli Finlands lucia 2015?

Luciakrona
Vill du bli Finlands Lucia? Anmäl dig www.folkhalsan.fi/lucia Luciakrona Bild: Yle luciakrona

Vi söker nu Finlands lucia. Lucia är en symbol för luciainsamlingen, för ljus och glädje.

- Lucia ska inte vara en martyr som uppoffrar sig för andra även om den riktiga lucia dog martyrdöden, säger redaktören Annika Sylvin-Reuter som är en av de tre som väljer de tio luciakandidaterna.

- Lucia ska tro på människans godhet och optimistiskt våga se på världen även om den kan te sig mörk. En lucia ska våga bemöta livet så som det är och hon behöver definitivt inte vara from! Hon får gärna sticka ut, vara besvärlig och högljudd. Det viktigaste är att hon är äkta och hjärtlig, tillägger Sylvin-Reuter.

Minnesvärda stunder och hårt arbete

Lucia gör tillsammans med sina tärnor, luciakören, närmare 100 besök på bland annat sjukhus, äldreboenden och fester i december och januari. Det är långa arbetsdagar men många minnesvärda stunder för livet.

I år samlar luciainsamlingen in medel för att hjälpa utsatta barnfamiljer. Du kan läsa här om en familj som fått hjälp via Luciainsamlingen.

Anmäl dig

Om du vill bli Finlands lucia ska du ha fyllt 18 år, tala svenska, tycka om att uppträda och sjunga bra. Läs mer om vilka kriterier en luciakandidat ska ha här.

Anmäl dig viaFolkhälsans webbplats, senast fredagen den 9 oktober 2015. Vi behöver också en rekommendation från någon närstående, foto och gärna en ljudfil med valfri sång.

Du ska också ha möjlighet att delta i de tios dag onsdagen den 21 oktober. Då träffas alla luciakandidater. Luciauppdraget pågår från början av december till mitten av januari.

Det går också bra för andra att anmäla en person som du anser vara lämplig som Finlands lucia. Kom ihåg att du behöver kandidatens medgivande.

Luciaval i november

Luciavalet och insamlingen inleds söndagen den 31 oktober. Sista röstningsdagen är den 25 november.

Annika Sylvin-Reuter, redaktör på Svenska Yle och Tommy Westerlund, chefredaktör Hbl, väljer tillsammans med en representant från Folkhälsan årets tio luciakandidater.

Finlands lucia presenteras den 26 november och kröningen sker på Luciadagen den 13 december kl. 17. Svenska Yle direktsänder kröningen från Helsingfors domkyrka på Arenan och i Radio Vega.

Luciainsamlingen till förmån för utsatta barn och familjer pågår till slutet av januari 2016.

Vill du veta mera?

Kontakta lucia@folkhalsan.fi, tfn 050 360 7933 eller läs mera på Folkhälsans webbplats.

Finlands lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan, Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.

Här hittar du tidigare års kröningsfester och annat luciainnehåll på Svenska Yle

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.