Hoppa till huvudinnehåll

En varg bet ihjäl Glada

En död tax som ligger på marken, grus. Ansiktet syns inte. Hunden har en sele med gps på ryggen. Blodig bakdel av hunden.
Ingmar Jaatinens tax Glada dödades av en varg i Friggesby, Porkala. En död tax som ligger på marken, grus. Ansiktet syns inte. Hunden har en sele med gps på ryggen. Blodig bakdel av hunden. Bild: Ingmar Jaatinen tax som dödades av varg

En varg dödade Ingmar Jaatinens tax Glada i torsdags. Jaatinen stod öga mot öga med vargen i Friggesby i Porkala.

Ingmar Jaatinen från Esbo brukar träna Glada i Friggesby inför jaktsäsongen. På torsdagsmorgonen släppte han ut Glada i skogen med en gps så att han skulle veta var hunden rör sig.

Allt gick bra ända tills jag skulle ha henne tillbaka, förklarar Ingmar Jaatinen.

- Jag körde till det stället där hon var, och då jag var hundra meter från Glada så märkte jag att hon skällde, men jag hörde inget då jag öppnade bildörren. Då upptäckte jag att hon inte rör på sig så jag tänkte att hon kanske har fastnat i en kvist.

Fullvuxen varg på berget

Ingmar Jaatinen började då gå mot det ställe där gps:en visade att Glada finns. Det var 60 meter kvar till Glada då han såg en fullvuxen varg på en bergsknall.

- Det enda jag tänkte på var Glada och hur jag ska få vargen att försvinna. Jag gick raskt mot vargen som började gå bort först när jag var 20 meter från den. Den svängde om och gick lugnt bort medan den höll blicken på mig.

Ingmar Jaatinen berättar att han tittade åt det håll vargen kom från och då såg han Glada. Jaatinen konstaterade att hans hund hade bitits ihjäl.

- Jag körde till veterinären, men det gick inte att rädda Glada.

Vargen var inte folkskygg

Jaatinen är säker på att det var en varg han såg. Han såg inga andra vargar.

- Vargen verkade ju inte vandra genom området, utan det här ser ut att vara dess revir.

Esbo stads friluftsområde finns i närheten. Det gör Jaatinen orolig.

- Där plockar folk svamp och så vidare. Det här är ju inte bra med tanke på att vargen inte alls var folkskygg. Den rusade inte i väg, utan gick lugnt därifrån.

Han konstaterar också att det nu finns varg i Porkala och Raseborg.

"Det känns skrämmande"

Ingmar Jaatinen säger att han kommer att fortsätta träna hundar inför jaktsäsongen.

- Jag vill inte sluta med en kär hobby. Men man måste vara försiktig, om man kan vara det, och fundera på var man kan släppa ut hunden.

Jaatinen har polisanmält händelsen till Kyrkslättspolisen. Han har just nu inga idéer hur någon myndighet borde agera.

- Det finns säkert lika många åsikter som gubbar. Men det är tokigt att det finns ett sådant rovdjur som inte är folkskyggt nära bebyggelse.

- Jag tycker att det känns skrämmande. Jag skulle fundera två gånger innan jag skickar iväg ett barn på cykel eller till fots till skolan. Det är en mycket knepig situation.

Läs också