Hoppa till huvudinnehåll

Facken drar åt samma håll

En man skriver på ett papper.
En man skriver på ett papper. Bild: CC0/Startup Stock Photos jobba

Även om mycket ännu är oklart kring hur förmåner och nedskärningar faktiskt förverkligas så är fackförbunden övertygade om att sista ordet inte är sagt.

- Vi måste sätta oss ner och se på möjliga lösningar som vi kan samsas om. De planerade nedskärningarna är inte ändamålsenliga. Till exempel har en oavlönad karrensdag vid sjukfrånvaro visat sig vara rätt ineffektiv i andra länder, säger Mika Leppinen som är verksamhetsledare vid Farmaceutförbundet och styrelsemedlem i Akava.

Inte tid för strejker

Även om vissa yrkesgrupper – som poliserna och en del personal inom servicesektorn hotat med strejker – anser man från fackligt håll att det nu är klokare att avvakta och förhandla sansat.

- Vi har beredskap att skrida till åtgärder om vi ser att det behövs, men inom Akava har vi i regel varit mera sansade och inte lättvindigt gått ut i strejk, säger Leppinen.

"Inga moderata lönepåslag!"

Han säger ändå att viljan att framöver gå med på moderata löneförhöjningar är som bortblåst.

- De förmåner som förhandlats fram har utgjort en kompensation för en långsam löneutveckling, speciellt inom offentliga sektorn. Om regeringen nu stryker de förmånerna, är vi inte intresserade av någon moderat löneutveckling, säger Leppinen.

Även om Akava var intresserad av att gå in i fortsatta förhandlingar om ett samhällsfördrag, motsatte sig andra centralorganisationer konceptet. Att fördraget nu gick om intet har ändå inte stört samarbetet mellan fackförbunden, anser Leppinen.

- Klart att vi prioriterar lite olika frågor förbunden emellan, men i det stora hela är vi på samma linje.

- Står förbunden längre ifrån varandra nu än i våras?

- Efter regeringens besked i förrgår står vi väldigt nära varandra, säger Leppinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes