Hoppa till huvudinnehåll

Finska skolor samlades till skolstafett i Vasa

Glada barn på finska skolstafettkarnevalen i Vasa.
Glada barn på finska skolstafettkarnevalen i Vasa. Glada barn på finska skolstafettkarnevalen i Vasa. Bild: YLE/Juha Kemppainen skolstafettkarneval

På torsdagen slöt 2 500 elever upp på Karlsplan i Vasa för att springa och heja på löparna i den finska skolstafettkarnevalen.

- Det är en jättehärlig dag. Här finns så många glada elever och lärare och alla verkar ha roligt, säger huvudkoordinatorn Riitta Pääjärvi-Myllyaho till Yle Pohjanmaa.

Det är elever från grundskola, gymnasium och yrkeshögskolor från tre olika landskap som deltar i karnevalen.

Uppmuntra till motion

Tanken är att karnevalen ska uppmuntra eleverna till att röra på sig mera på sin fritid.

- Samhällets utveckling har lett till att barn och unga motionerar allt mindre och det har stor inverkan på deras hälsa, mående och inlärning. Och det påverkar förstås också Finland ekonomiskt. Det här är ett sätt att försöka förbättra situationen, säger Pääjärvi-Myllyaho.

Karnevalen, som fick sin början i Vasa, har nu spritts till hela landet. I år ordnas Kouluviestikarnevaali på sju orter; i Vasa, Helsingfors, Joensuu, Jyväskylä, S:t Mickel, Rovaniemi och Villmanstrand.

- Vi hoppas att regiontävlingarna ska utökas ytterligare. Vi vill gärna ha åtminstone 15 stycken. Det skulle täcka hela landet ganska bra, säger Pääjärvi-Myllyaho.

Stor final i Vasa om två år

I maj 2017 kommer ett stort evenemang, liknande den svenskspråkiga Stafettkarnevalen, att ordnas i Vasa. Det blir en sorts nationell final med 10 000 deltagare.

Finaalitapahtuma, som tävlingarna kallas, kommer att ordnas vartannat år och värdskapet ska cirkulera mellan olika orter i Finland.

Orsaken till att Vasa står värd för den första finalen är att det var Vasaregionens idrottsakademi som grundade de regionala tävlingarna, Kouluviestikarnevaali.

Läs också