Hoppa till huvudinnehåll

Kaotiskt när Röda korset tog emot gåvor i Vasa

Vasaborna ville hjälpa och kom för att donera allt möjligt till de asylsökande.
Kassar och gåvor i massor utanför mottagningscentralen i Vasa. Vasaborna ville hjälpa och kom för att donera allt möjligt till de asylsökande. Bild: YLE/Petter Sandelin donationer

Hundratals ville vara med och hjälpa flyktingarna i Vasa under torsdag eftermiddag. Köerna utanför mottagningscentralen slingrade sig långa vägar och utrymmet fylldes med donationer på bara några minuter.

Röda korset ordnade under torsdagen en insamling för flyktingarna. Evenemanget hade över tvåtusen anmälningar via Facebook.

Gav bort cyklar

Birgitta och Håkan Wikström, från Kvevlax hade med sig två cyklar som de ville donera.

- Det var vår dotter som tipsade om att flyktingarna behöver cyklar, säger Birgitta Wikström

- Det är luft i ringarna. Vi har också med hjälmar säger Håkan Wikström.

Håkan och Birgitta Wikström kom för att donera cyklar.
Håkan och Birgitta Wikström kom för att donera cyklar. Håkan och Birgitta Wikström kom för att donera cyklar. Bild: YLE/Petter Sandelin flyktinghjälp

Birgitta och Håkan säger att tröskeln var låg för att vara med och hjälpa till. De har tidigare deltagit i olika insamlingar.

"Underbart att se"

Solveig Salpakoski kom också till mottagningscentralen för att hjälpa till. Hon hade med sig kläder och gardiner. Hon var imponerande över hur många som kommit.

- Det är underbart att se hur många som vill vara med och hjälpa till. Det är en bra motvikt mot alla hemskheter man kan läsa om i medierna, säger Salpakoski.

Solveig Salpakoski var imponerad över viljan att hjälpa.
Solveig Salpakoski var imponerad över viljan att hjälpa. Solveig Salpakoski var imponerad över viljan att hjälpa. Bild: YLE/Petter Sandelin solveig salpakoski

Salpakoski har varit engagerade i Röda korset i många år. För henne var det naturligt att vara med och hjälpa till.

Mottagningscentralens utrymmen fylldes med donationer på bara några minuter efter att de öppnat. Det uppstod en förvirring om vart man ska föra sakerna. En del förde sina bidrag till Röda korsets lagerutrymmen på Mejerigatan i Vasa.

Fullt också på lagret

Atsuneh Taherzadeh som jobbar på Röda korset på Mejerigatan var inte beredd på att folk skulle komma med donationer och utrymmet översvämmades snabbt med plastpåsar, kartonger och kläder.

- Man blir glad att se att folk vill engagera sig och att så många har ett fungerande hjärta, men jag var inte beredd på att det skulle komma så mycket saker hit, säger Taherzadeh.

Kassar och gåvor i massor utanför mottagningscentralen i Vasa.
Vasaborna ville hjälpa och kom för att donera allt möjligt till de asylsökande. Kassar och gåvor i massor utanför mottagningscentralen i Vasa. Bild: YLE/Petter Sandelin flyktinghjälp

"Vi blev tvungna att göra något åt saken"

Hannu Kuokkanen, ordförande för den Röda korsets finska avdelning i Vasa, hör till de som förvånades stort över engagemanget. Han beklagar att en del människor tvingades gå tillbaka hem med sina donationer.

- Vi hade två lägenheter och båda blev fulla. Folk fortsatte komma, och vi blev till slut tvungna att göra något åt saken. Vi kunde helt enkelt inte ta emot mer saker, tyvärr.

Jämför med Kauhava

Samtidigt är Kuokkanen imponerad över folks välvilja. Han jämför situationen i Vasa på torsdagen med den i Kauhava för några dagar sedan. I Kauhava planerar man att starta upp en ny mottagningscentral för asyklsökande i byggnader som tillhört flygvapnet och häromdagen fick människor tycka till om det.

Folk fortsatte komma, och vi blev till slut tvungna att göra något åt saken. Vi kunde helt enkelt inte ta emot mer saker, tyvärr.

Fredagens insamling inställd

- Jag följde den diskussionen på plats och blev förvånad att man var så ovänligt inställd till flyktingarna där. I Vasatrakten har folk en helt annan inställning till flyktingarna, och vi har dessutom många års erfarenhet här.

Tillställningen i Vasa skulle pågå mellan klockan fyra och sex på torsdagen, men man tvingades avsluta redan tjugo minuter över fem. Det var dessutom tänkt att gåvor skulle tas emot på fredagen mellan klockan nio och tolv, men den mottagningen är nu inställd.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten