Hoppa till huvudinnehåll

"Ryssland har knappast marktrupper i Syrien"

syrisk soldat
Ryssland har skickat mycket militärmateriel för att stöda den syriska regimen. syrisk soldat Bild: EPA syrisk soldat

Rapporter om ökad rysk närvaro i Syrien har florerat under de senaste dagarna. På torsdag kom källor i Libanon med uppgifter om att ryska trupper har deltagit i militäroperationer i Syrien - något Kreml inte vill kommentera.

Per Jönsson vid utrikespolitiska institutet i Sverige, säger att det är osannolikt att Ryssland skulle skicka marktrupper till Syrien.

- Det som är säkert är ökad tillströmning av ryska vapen, militärmaterial, rådgivare och tekniker, det har ryssarna erkänt och syriska regeringstjänstemän bekräftat. Däremot vet man inte säkert om det finns ryska trupper. Det kan vara svårt att avgöra på avstånd eller med rykten, också tekniker kan vara uniformerade, säger Per Jönsson, associerad redaktör vid Utrikespolitiska institutet i Sverige.

Om Ryssland skickar marktrupper till Syrien skulle det tyda på att syriska armén är nedgången och saknar personal och soldater mer än man fått klart för sig. Att delta med soldater skulle vara en ren nödåtgärd från Rysslands sida, säger Jönsson.

- Men jag tror det är väldigt liten chans eller risk att Ryssland har gjort det. Man har lärt sig av USA:s och egna misstag i Irak och Afghanistan. Om man väl börjar sända in trupper utan att veta vilket slutet är riskerar man att fastna i många år, säger Jönsson.

Markering mot Turkiet och USA

Enligt honom finns det två skäl till att Ryssland har skickat mer material till Syrien.

För det första att Assadregimen har försvagats så mycket att de behöver lite extra hjälp.

Det andra är att USA och Turkiet principiellt har kommit överens om att inrätta en säkerhetszon eller till och med en flygförbudszon i norra Syrien vid gränsen till Turkiet. Det skulle kränka Syriens suveränitet och Ryssland och Syrien skulle då markera att de inte godkänner en sådan zon.

- Till detta kommer att israeliska källor uppger att även sex MIG31-jaktplan, mycket avancerade jaktplan har överförts till Syrien, skulle vara gott och väl i klass med amerikanska F16-jaktplan. Det skulle inte vara en krigsförklaring utan en markering till USA och Turkiet. Om ni börjar flyga börjar vi också, säger Jönsson.

per jönsson
Per Jönsson per jönsson Bild: UI/(C)Pontus Johansson utrikespolitiska institutet i sverige

USA:s utrikesminister John Kerry uttryckte sin oro för att ökad rysk närvaro skulle leda till en eskalering av Syrienkrisen.

- Det klart att det blir en eskalation, men om man tänker på flygförbudszonen så är det Turkiet och USA som i så fall eskalerar. De upprättar något på syriskt territorium med militärmakt, då är det de som börjar och Ryssland och Syrien som svarar, analyserar Jönsson.

Västvärldens stöd till Assad enda lösningen?

Dilemmat i kampen mot IS i Syrien är att man i princip måste stöda Assad-regimen om man effektivt ska kämpa mot IS i Syrien, säger Jönsson.

Men USA, Arabvärlden och Europa har så länge haft som mål att få bort Assad att det är svårt att byta ståndpunkt.

- Frågan är om Västvärlden inte förr eller senare, kanske redan i höst, är tvungen att bita i det sura äpplet och handla enligt att Assad-regimen är ett mindre ont än IS. Som under andra världskriget när det fanns två onda män – Hitler och Stalin – Hitler var den mest onda så man satsade på att hjälpa Stalin, förklarar Jönsson.

Det här kan leda till ett tyst samarbete mellan Ryssland och USA. Det skulle ändå inte vara något öppet samarbete, men Ryssland och den syriska regimen kunde till exempel bekämpa IS på marken medan USA fortsätter sina luftangrepp.

- De skulle jobba mot samma mål utan någon formell takt. På kort sikt är det här det enda vettiga mot IS.

”Utan Ryssland kunde IS ha Damaskus”

På lång sikt behöver sunnimuslimerna få ett hederligt alternativ att stå för i Irak och Syrien - nu är det bara IS som kämpar för sunnimuslimerna i regionen.

Rysslands samarbete med Syrien har också en världspolitisk dimension.

- Nu heter det varstans i Mellanöstern att Ryssland är den enda stormakten att lita på, alla andra USA, Frankrike och Storbritannien, vacklar fram och tillbaka och har dragit sig ur. Ryssland har alltid stått vid sitt ord, säger dom. På kort och medellång sikt stärker det här Rysslands roll i världspolitiken, och om det blir en tyst allians mellan Väst och Ryssland i Syrien kan det möjligen avleda uppmärksamheten från Ukraina också.

Om det inte var för Rysslands stöd till Assad-regimen kunde läget i Syrien vara värre än det är nu, tror Jönsson.

- Då skulle förmodligen IS vara antingen mycket nära eller redan ha erövrat Damaskus. IS skulle ha en väsentligt starkare position än man redan har, och det är ingen föraktlig position de redan nu har i Irak och Syrien.

Långtgående historiska band

Rysslands och Assad-regimens allians har en lång historia. Sovjetunionen slöt ett långtgående fördrag år 1971 och Ryssland övertog fördraget efter Unionens fall.

- På senare år har Putins Ryssland sett en chans att göra comeback i Mellanöstern. I Syrien har man stenhårt och benhårt stött Assad från första början. Både diplomatiskt i FN och på marken. Den ryska närvaron i Syrien har länge varit stor. Före 2011 sade Sergej Lavrov att det fanns 100 000 ryssar i Syrien. Vid kusten finns också en örlogsbas som är den enda utanför Ryssland, säger Jönsson.

Läs också