Hoppa till huvudinnehåll

Salo stadsdirektör tror på flyktingförläggning i Halikko

Antti Rantakokko
Salo stadsdirektör Antti Rantakokko (arkivbild). Antti Rantakokko Bild: Yle/Patrick Stenbacka antti rantakokko

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är redo att hyra ut Halikko sjukhus till Röda Korset för en flyktingförläggning. På måndag behandlar ännu Salo stadsstyrelse ärendet och kan fälla förslaget. Det tror inte Antti Rantakokko att kommer att ske.

Beredskapen i Halikko är redan hög. Röda Korset är i praktiken redo för att grunda en flyktingförläggning i Halikko sjukhus utrymmen. Det enda som står i vägen är Salo stadsstyrelse.

Stadsstyrelsen möts på måndag för att diskutera förläggningen. Enligt stadsdirektör Antti Rantakokko kommer man troligen inte att fälla förslaget.

- Så mycket vet jag att jag är för att öppna flyktingförläggningen. Vi har diskuterat saken i förhand och det verkar som att det kommer att gå igenom. Men röstning blir det, säger Rantakokko till Yle Åboland.

"Om staden är emot en flyktingförläggning så öppnas inte en"

I det här fallet ville Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ha ett utlåtande av staden före ett bindande kontrakt med Röda Korset.

- Om staden är emot en flyktingförläggning så öppnas inte en, därför ger vi ett utlåtande, säger Rantakokko.

Enligt Rantakokko är den allmänna andan i staden tudelad om ett boende för asylsökande ska platsa i Halikko. Trots att den största delen av skriverierna på social media verkar vara negativt inställd låter inte stadsstyrelsen det påverka beslutsfattandet.

- Beslutsfattarnas åsikter är nog redan bestämda oberoende vad det skrivs. Ett par röster kan gunga med pendeln, men inte så att det avgör. Så vitt jag har förstått så är en klar majoritet för en flyktingförläggning, konstaterar Rantakokko.

Salo stadsstyrelse möts på måndag för att diskutera bland annat flyktingförläggningen.