Hoppa till huvudinnehåll

Tillsammans starka men också sårbara

Blodssystrar
Blodssystrar Bild: Malin Andersson julia yunusova

En intim och observerande dokumentär om systerskap. Tvillingarna Julia och Johanna kommer ursprungligen från Azerbajdzjan men bor numera i Almgården utanför Malmö. Som nioåringar blev de kidnappade och instänga i en källare i fyra veckor. De blev utsatta för grova övergrepp och våld.

Förövarna ville komma åt flickornas mamma som var politiskt aktiv. När tvillingarna till slut släpptes flydde de tillsammans med sin mamma genom Europa och anlände en snöig vinterdag till Skandinavien. I dag är de i 20-årsåldern och likhetstecknen mellan systrarna är många, de är i stort behov av varandra samtidigt som de är två olika individer.

Båda hanterar det som hänt på olika sätt. Julia gifte sig snabbt och i desperat behovet av kärlek med en turkisk pojke hon knappt träffat. Johanna begraver hellre allt inom sig och vill bara vara en så normal flicka som möjligt.

För båda är det dock viktigt att berätta om det som hänt - att inte låta sig tystas. Det är ett sätt att ta tillbaka makten över sitt eget liv och sin egen kropp och kanske en dag komma över det som hänt. Någon upprättelse har de aldrig fått. Kidnapparna blev aldrig åtalade trots att polisen kände till dem.

Hur kommer deras förhållande att påverkas och vad sker om de nu skall gå skilda vägar? Vad händer när man plötsligt inte kan ta den andra för givet?

Svenska filmaren Malin Andersson som jobbat med dokumentärer om unga flickor både i Storbritannien och Sverige har på ett unikt sätt kommit systrarna nära. Deras öppenhet gör systrarna både starka och sårbara.

Dok: Blodssystrar (Blood sisters / Sverige 2014)
Yle Fem torsdag 10.9.2015 kl. 22.00
30 dagar på Arenan

Manus och Regi: Malin Andersson

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem