Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar lär sig konsumera rätt

Internationellt seminarium om hållbar konsumtion vid Källhagens skola i Virkby
Europeiska ungdomar engagerar sig i hållbar konsumtion. Internationellt seminarium om hållbar konsumtion vid Källhagens skola i Virkby Bild: Yle/Monica Slotte hållbar konsumtion

Källhagens skola i Virkby är värd för ett internationellt seminarium om hållbar konsumtion. Deltagarna kommer från sex olika EU-länder.

Alla skolor har grön flagg så den ekologiska aspekten är bekant från tidigare. Elever och lärare har förberett arbetsuppgifter och frågeformulär som presenteras för de andra. Varje skola får komma med förslag om hur arbetet med hållbar konsumtion kunde förbättras. Tanken är att man lär av varandra.

Lugnare än i Lettland

Valdis Lapo tycker att Källhagens skola skiljer sig mycket från hans egen i Lettland.

Valdis Lapo från Lettland och tjeckiskorna Lenka Vincenova och Renata Mouckova vill lära sig mera om ekologi.
Valdis Lepo är från Lettland, Lenka Vincenova och Renata Mouckova från Tjeckien Valdis Lapo från Lettland och tjeckiskorna Lenka Vincenova och Renata Mouckova vill lära sig mera om ekologi. Bild: Yle/Monica Slotte renata mouckova

- Här är mycket lugnare än hemma. Det är givande att vara här också för att det är min första utlandsvisit. Vi samlar information om hållbar konsumtion och jämför våra iakttagelser med varandra.

Virkbyeleverna Milla Lynch och Essi Niiranen säger att de gärna tar exempel från Tjeckien där man använder sina skolböcker i 10 år.

Elever från Källhagens skola jobbar gärna med hållbar konsumtion.
Studerande vid Källhagens skola i Virkby vill tänka grönt. Elever från Källhagens skola jobbar gärna med hållbar konsumtion. Bild: Yle/Monica Slotte hållbar konsumtion

- Och provpappren har laminerats så att de kan skriva på dem med tusch och torka av dem sen. På det sättet undviker de att kopiera en massa papper. Det här kunde vi också gå in för i Källhagens skola.

Deltagarna kommer från Finland, Portugal, Lettland, Tyskland, Tjeckien och Malta. Man utbyter flitigt kontaktuppgifter med varandra för att kunna hålla kontakt också efter att seminariet avslutats.

Ätliga inhemska bär presenterades för utländska seminariedeltagare
Ätliga inhemska bär presenteras Ätliga inhemska bär presenterades för utländska seminariedeltagare Bild: Yle/Monica Slotte hållbar konsumtion

- Det är fascinerande hur vår natur med mycket skog och hav, sjöar, regn och frisk luft kan vara en överraskning för människor från andra länder, berättar Milla Lynch och Essi Niiranen.

Nationella variationer

Vid Källhagens skola satsar man redan idag på att utnyttja dokumentkameror istället för att kopiera mycket papper. Man skriver i häftet och använder gamla häften som kladdpapper. Textböckerna plastas in och används flera år i rad. Instuderingsfrågor lägger lärarna ut på skolans webbsida, också här för att spara på pappret.

De utländska studerandena är inkvarterade hos värdelever i Virkby. Också det umgänget har uppfattats som trevligt och spännande.

Enligt projektansvarige läraren Johnny Kronqvist förekommer det vissa skillnader mellan olika skolors förhållningssätt till hållbar konsumtion.

Anders Johansson och Johnny Kronqvist är lärare vid Källhagens skola i Virkby.
Virkbylärarna Anders Johansson och Johnny Kronqvist har jobbat hårt med att förbereda seminariet. Anders Johansson och Johnny Kronqvist är lärare vid Källhagens skola i Virkby. Bild: Yle/Monica Slotte johnny kronqvist

- Tillgången på närproducerade produkter för skolköken är olika. Alla godkänner inte heller att man ordnar basarer eller försäljning i skolan.

Lärarkollegan Anders Johansson har märkt att återanvändning kan ha okända aspekter för andra än finländare.

- Det här med att köpa begagnat och handla på lopptorg är nytt för många, medan det för oss är vardagsmat.

Idéer för hållbar konsumtion har fötts under seminariet vid Källhagens skola i Virkby
Goda idéer skrivs ner på äpplen som är symboliska för Lojo. Idéer för hållbar konsumtion har fötts under seminariet vid Källhagens skola i Virkby Bild: Yle/Monica Slotte hållbar konsumtion

Experter har bjudits in för att informera om miljöfrågor och hållbar närhandel. Under seminariet den 7-11 september besöker man också utfärdsmål som tangerar hållbar energi- och vattenkonsumtion samt hållbart uteliv och konsumerande.

Studerande från olika länder gör armband på seminarium vid Källhagens skola i Virkby.
Här tillverkas armband av snöre som kan komma till nytta. Studerande från olika länder gör armband på seminarium vid Källhagens skola i Virkby. Bild: Yle/Monica Slotte hållbar utveckling

Det internationella seminariet ingår i ett två-årigt projekt och ordnas turvis i olika länder med stöd från Erasmus +. Det är EU-kommissionens finansieringsmedel kanaliserade via Finlands internationella byrå CIMO.

Läs också