Hoppa till huvudinnehåll

Vasa sparar på gamla och sjuka

Seniorcentret i Vasa.
Seniorcentret i Vasa. Seniorcentret i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist äldreservice

Mentalvårdsstationen Horisonten i Vasa är hotad liksom dagverksamheten och seniorbussen. Hemvården kan drabbas och vårdarna väntas bli färre. Tehys Minna Leppäkorpi ser allvarligt på sparkravet.

Thomas Öhman, SFP, social- och hälsovårdsnämndens ordförande, gläder sig inte över sparkravet.

Minna Leppäkorpi, huvudförtroendeman för Tehyiter vid Vasa stad.
Minna Leppäkorpi, huvudförtroendeman för Tehyiter vid Vasa stad. Minna Leppäkorpi, huvudförtroendeman för Tehyiter vid Vasa stad. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist minna leppäkorpi

- Det är på det icke-lagstadgade området som vi kan göra något. Men vi kan också se på sådant som vårdintensiteten på de som är intagna på boenden och annat, alltså hur mycket personal man har per klient där, säger Öhman.
Thomas Öhman
Thomas Öhman Thomas Öhman Bild: Yle/ Malin Hulkki öhman thomas

3,6 miljoner blev 10 miljoner

Vi har hört det förut - social- och hälsovården i Vasa kostar för mycket. För en vecka sedan trodde man att inbesparingar på 3,6 miljoner euro skulle räcka, men det var innan de tre olika resultatområdena kom med sina förslag inför nästa år. Totalt ligger de nu drygt 10 miljoner över ramarna från stadsstyrelsen.

Bland sparförslagen finns en stängning av Seniorbussen och dagverksamheten på Seniorcentret, en minskning av antalet vårdare på serviceboenden och en stängning av mentalvårdsstationen Horisonten.

Men det finns en baksida - eller egentligen två.

- Alla de här sakerna leder fram till att människor dels mår sämre och dels behöver få vård någon annanstans, säger Thomas Öhman.

"Finns inga extrapengar"

Minna Leppäkorpi, huvudförtroendeman för vårdfacket Tehy på Vasa stad, anser att det är allvar den här gången.

- Förut har vi alltid hittat pengar någonstans, fem miljoner euro kanske i form av utökade samfundsskatter, säger Minna Leppäkorpi.

Tror du att det händer i år också?

- Nej. Det blir inga extrapengar från staten i år eftersom staten också har problem. På det sättet har vi en helt ny situation jämfört med tidigare kriser.

Finns det oro bland personalen?

- Nej, inte ännu. Vi har vant oss vid att det inte finns pengar.

Ifrågasätter fotbollsstadion

Minna Leppäkorpi har en hälsning till politikerna som ska fatta beslutet:

- Vi måste tänka igenom vart vi vill sätta våra pengar. Man skulle säkert inte få säga det, men det går ju massor med pengar till nya fotbollsstadion. Är man verkligen nöjd med att samtidigt spara så här mycket på vården och omsorgen?, frågar sig Minna Leppäkorpi.

Under nästa vecka ska stadens balanseringsgrupp behandla sparförslagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten