Hoppa till huvudinnehåll

Festbuffé av gamla råvaror och rester

Elin Skagersten-Ström och Paul Svensson i köket på Strömsö.
Elin och Paul improviserar i Strömsös kök. Elin Skagersten-Ström och Paul Svensson i köket på Strömsö. Bild: Yle/Rolf Granqvist rester och gäster på strömsö

Hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson, Paul och Elin förädlar råvaror till en festbuffé samtidigt som de ger tips på hur man kan ta tillvara rester. Till sitt förfogande har de råvaror som plockats ur butikshyllorna för att slängas - frukter och grönsaker som på grund av någon skavank inte kan säljas eller mjölk- och köttprodukter som datumet går ut på.

- Var inte rädd för bäst före-datumet utan gå efter dina sinnen. Titta, dofta, smaka och känn efter om produkten fortfarande går att användas eller äta, uppmanar Elisabeth Eriksson. Var kreativ för det mesta kan användas åtminstone några dagar efter datumstämpeln, så slipper du samtidigt ränna till butiken en extra gång.

OBS! Eftersom hela matlagningen i programmet Rester och gäster på Strömsö var improviserad från början till slut ger vi i första hand anvisningar än noggranna recept från sessionen i köket. Idén var att inspirera dig till att ta vara på sådant som börjar bli gammalt och ge förslag på vad du kan laga av det.

Det här ingick i festbuffén:

Mjölksyrad squash. Fyll en stor burk med riven squash, vatten och 2% salt. Redan efter en vecka kan squashen eller zucchinin användas som tillbehör till t ex en kötträtt, men den blir mustigare och godare med tiden. En mjölksyrad produkt håller i flera månader bara burken är rätt tillsluten och förvaras i kylskåp. Syrade produkter kan göras av vilka grönsaker som helst. Läs även artiklen om Alexandra de Paolis mjölksyrade grönsaker från Trädgården på Strömsö.

Gazpacho, d v s en kall soppa baserad på tomater och gurka. En enkel rätt där man i praktiken kör allt i en mixer, ringlar lite olivolja över och serverar tillsammans med t ex krutonger eller surdegsbröd. Här är Niklas Ekstedts recept på röd gazpacho.

Laxceviche och grillad sallad på buffébordet.
Laxceviche och grillad sallad på festbuffén. Laxceviche och grillad sallad på buffébordet. Bild: Svenska Yle/Strömsö grillad sallad

Ceviche med lax, citron, citronskal, paprika, gurka, chili, salt och peppar. Till cevichen gjordes en avokadokräm. En avokadokräm gör du lätt genom att mixa ihop avokado, citron och créme fraiche till en slät kräm. I Mat & Fritids receptbank finns flera recept på ceviche av olika fiskar. Här är ett recept på laxceviche av Kim Heiniö och Andrew Ayre.

Stekt grönkål och mangold samt kebab med chorizo.
Stekt grönkål och mangold samt kebab med chorizo. Stekt grönkål och mangold samt kebab med chorizo. Bild: Svenska Yle / Strömsö chorizo

Grillad sallad med råstekt broccoli, ugnstekt rårostad blomkål och isbergssallad. Elisabeth stekte dessutom upp grönkål och mangold som tillbehör.

Kebab med chorizo. Blanda ihop malet kött, ägg, finhackad chorizo och torkat bröd till en fin smet. Krydda efter smak med torra kryddor, peppar, salt och örter. Forma köttet till smala järpar på blöta träpinnar och grilla dem i ca 8 minuter eller stek kebaberna i ugn på 200 grader i ca 15 minuter. Här är Niklas Ekstedts recept på shish kebab.

Bakat äppelmos. Lägg äpplen med skal på in i ugnen på en plåt i 200 graders värme tills de spricker. Ta ut och låt svalna. Sedan mixar du dem grovt och passerar dem genom en bredmaskig sil. Krydda moset med t ex kanel.

Karamelliserad äppelsylt
Karamelliserad äppelmarmelad Karamelliserad äppelsylt Bild: Svenska Yle / Strömsö äppelmarmelad

Karamelliserad äppelmarmelad. Riv ca 25 äpplen med skalen på. Koka upp 5 dl vatten och 500 gram socker. När lagen kokat till karamell lägger du i äppel och kanel och låter koka tills marmeladen fått fin färg. Häll upp på burk och servera till ostar, efterrätter eller som pålägg på ljust bröd eller kex.

Ugnsbakad vitkål. Lägg ett helt huvud vitkål i ugnen på 200 grader och låt det bakas i ca 1 1/2 - 2 timmar eller tills de yttersta bladen är alldeles mörka och kan du lätt kan sticka in en kniv i den mjuka stocken är kålen färdig. Skala av de översta bladen och gör en varm sallad av kålhuvudet som kan kryddas med t ex krasseblomma, riven pepparrot, valda örter, olivolja eller litet brynt smör. Du vill ha en balans mellan pepprighet och den söta, friska kålen.

Brödpudding. Elisabeth lagar en klassisk brödpudding på bröd, ägg och mjölk. En brödpudding är ju egentligen ugnsbakade fattiga riddare så krydda t ex med kanel, kardemumma och socker. Ett standradrecept på 600 gram vitt bröd utgår ifrån ca en halv liter mjölk och fyra ägg. Gör en äggstanning, krydda och häll över bröden i formen. Låt puttra i ugnen ca 30 minuter på 200 grader.Ta alltså vara på litern mjölk som har stått en extra dag i kylskåpet. Den blir en god brödpudding, pannkaka eller plättar.

Isté med litet socker i botten, mängder av citron och vinbärsblad samt litet mynta och kyndel. Lägg ingredienserna i ett stort kärl, häll över uppkokat vatten. Låt dra och svalna. Häll mängder med isbitar i kärlet och servera.

Scoutbananer. Det här är troligen världens enklaste dessert, vid sidan om nyplockade bär med mjölk eller grädde. Ta en banan, gör ett snitt i den och fyll den med mörk chocklad. Rulla in bananen i aluminiumfolie och in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

BUU-klubbisens fattiga riddare. Blanda en burk kvarg med honung. Har du inte kvarg kan du använda en tjockare, naturell yoghurt. Rosta bröd, bred ut av kvargblandningen på brödet. Rada upp äppelskivor och ringla litet extra honung på. Dekorera med krossade nötter och blad av färsk mynta.

Visa mera respekt för råvaran

I de finländska hushållen slänger vi i snitt 24 kg råvaror och mat per person varje år. Den totala mängden grönsaker och rotfrukter som slängs är 22 miljoner kg/år. Vissa är bättre på att ta hand om rester och planera sina uppköp än andra.

- Enligt den undersökning Marthaförbundet utgår ifrån slänger unga kvinnor bort mest, medan de äldre, som kanske upplevt sämre tider och lärt sig ta vara på mat, fortfarande är de som slänger bort minst, säger Elisabeth Eriksson som efterlyser en attitydförändring i hemmen, ökade livsmedelskunskaper och bättre färdigheter i matlagning.

Så smakade buffén

Modellerna Rebecka Sjöblom och Kalle Halmén som deltog i modeshowen kommenterar Pauls och Elisabeths buffé. Primadonnan Christoffer Strandberg har en avvikande åsikt när det kommer till förtäring.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.