Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 178: Sänk företagsskatten

Euromynt.
Sänk företagsskatten. Euromynt. Bild: Yle/Anssi Leppänen fart på finland

Det är en stark medelklass som bär upp landet. Det får man genom att sänka företagsskatten/samfundsskatten.

#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?


Företagens vinst behöver inte beskattas så hårt. Samtidigt måste man öka progressiviteten på beskattningen så att den stiger brant då inkomsterna ökar. Man skall ha råd med bostad och konsumtion, men allt som är ren lyx skall vara svårt att förvärva.

Det skall vara svårt att sitta på stora förmögenheter. Det gynnar inte näringslivet. Hellre 10 personer med lite extra pengar att investera än en person med mycket att investera. Då pengar ligger på hög betyder det att det finns personer som om de hade pengarna skulle gynna näringslivet på ett bättre vis än om de ligger på hög.

Företagsskatten sänks för att det skall vara "billigt" att anställa personal - däremot personliga vinster skall beskattas - och beskattas hårt då man har det man behöver. Alla miljonärer som flyr landet pga. beskattningen kan gärna fara då de ändå inte vill gynna näringslivet som helhet i det land de bor.

karlakarl

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.