Hoppa till huvudinnehåll

Gåvor nådde fram till behövande

Utdelning till asylsökande vid Lappfjärds marthagård
Utdelning till asylsökande vid Lappfjärds marthagård. Utdelning till asylsökande vid Lappfjärds marthagård Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik lappfjärds marthagård

Väskor, kappsäckar, cyklar, hygienartiklar. Det hör till de förnödenheter som de asylsökande frågar efter just nu.

- Jag vill kunna tvätta håret, säger en kvinna från Irak.

En man från Irak säger att han inte har andra kläder än de har har på sig; t-shirt och shorts.

Frivilliga Kristinestadsbor skjutsade på fredagen några av de asylsökande i staden till Marthagården i Lappfjärd. Där fick de ta vad de behövde av det som fanns.

Marthagården har fungerat som uppsamlingsplats för de kläder och föremål som Kristinestadsborna och andra har donerat.

Rita Backman och en somalisk kvinna
Rita Backman och en somalisk kvinna Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik rita backman

Stickade plagg kommer till nytta sen

Rita Backman, som var med som frivillig chaufför, visar upp en stickad halsduk för en somalisk kvinna.

- Du kommer att behöva den här snart, säger hon på engelska.

Kvinnan blir intresserad, men det visar sig att hon var mera intresserad av väskan som halsduken låg i tillsammans med andra ylleplagg för vintern.

- Du kan ta väskan också, säger Rita Backman till kvinnan.

Det gör hon gladeligen. Plaggen som följer med kommer hon säkert att ha nytta av senare, när det blir höst på riktigt. I över 20 graders värme, som det var på fredagen, är en stickad halsduk kanske inte det första man söker efter.

Kappsäckar blir förvaringsplats

Överlag är just väskor och kappsäckar sådant som de asylsökande gärna tar vara på. Kappsäckar fungerar bra som förvaringsplats och är lätta att skjuta under sängen.

Rita Backman samtalar med Inger Ylikoski från Kristinestads församling, som styr upp utdelningen. Det finns inga pekpinnar eller bestämmelser om hur mycket var och en får ta av det som finns.

- En gång blev jag till och med av med mina egna skor, men då ringde jag till Röda Korset och bad att få dem tillbaka, säger Inger Ylikoski och skrattar hjärtligt.

Det var ganska rörigt på utdelningsplatsen i Lappfjärd på fredagen. Det var trångt om golvyta att gå på.

En somalisk kvinna sökte olyckligt sin säck, där hon hade packat sådant hon behövde eller ville ha. Någon hade flyttat den en bit, för att frigöra en yta att röra sig på.

Lättnaden, och ett generat leende, spred sig i hennes ansikte när hon efter en stunds förtvivlat letande såg att det var just den plastsäcken hon hade sina saker i.

Bilarna fylldes till brädden

Bilar fyllda till brädden med de asylsökandes påsar och väskor återvände från Lappfjärd till Kristinestad ett par timmar senare.

En del bilar var så fullpackade att passagerarna inte rymdes in. De fick vänta eller åka med en annan bil.

En grupp frivilliga stannade kvar och ordnade upp när första gruppen skjutsades tillbaka.

Den irakiska kvinnan som frågade efter schampo hade lagt märke till några cyklar som stod vid husväggen. Hon kom tillbaka igen för att kanske kunna få en cykel. Hon fick en. Men det var den sista som gick i vuxenstorlek.

Inger Ylikoski
Inger Ylikoski. Inger Ylikoski Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik inger ylikoski,Kristinestad

Ny sorteringsrunda

Donationer har vällt in i massor på de allra flesta håll i landet där insamlingar har ordnats, så också i Kristinestad.

Just nu kan de inte ta emot mera. När den första utdelningsdagen var över, öppnades nya påsar med grejer som väntar på att sorteras och delas ut.

- De asylsökande och behovet av mera kläder och föremål springer inte bort någonstans, men just nu hjälper man bäst genom att hålla plastpåsarna hemma ett tag till, säger Inger Ylikoski.

Inger Ylikoski är tacksam över att marthorna i Lappfjärd har upplåtit Marthagården för gåvor från ortsborna. Det visade sig ganska snart att mängden donationer var större än huset kunde ta emot. Ylikoski söker därför ett nytt utrymme, ett större.

Insamling för de asylsökande
Insamling för de asylsökande Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik lappfjärds marthagård

Skriande behov av cyklar

Eftersom det kan vara ganska kallt och fuktigt på nätterna är det inte optimalt att ställa påsarna ute. En paus i donationerna är alltså vad som behövs just nu. Men Inger Ylikoski gör ett undantag.

- Cyklar tar vi gärna emot ändå. Det är många som behöver få en möjlighet att förflytta sig, också bland de som bor i Sideby och Ömossa, säger Ylikoski.

Inger Ylikoski hoppas att viljan att ge kommer att hålla i sig. Att det inte bara är något som exploderar just nu och sedan ebbar ut.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten