Hoppa till huvudinnehåll

Hit med hemlisarna, Hollywood!

Tommi Korpela i Häiriötekijä
Tommi Korpela ser åtminstone rätt rolig ut i Häiriötekijä, som har premiär i helgen. Tommi Korpela i Häiriötekijä Bild: Mjölk Movies häiriötekijä

Fredag betyder som vanligt filmfest. Vill du lyxa till det och gå på bio i stället för att dra igång streamingsajten hemma? Då vet vi ett par rullar du borde se.

Vad är bättre än hemligheter? Kanske att få avslöja hemligheter! Sedan har vi förstås det dåliga samvetet som slår till just när du är på väg att bryta upp brorsans dagbok. Bättre då att låta veckans filmpremiärer sköta jobbet.

Jag är Ingrid

Vad är det med dagböcker egentligen? De är usch så privata, och oj så stängda för utomståendes blickar - de mest mystiska håller världen utanför med riktigt hänglås. Men ändå känns det som att dagböcker är till för att läsas av andra.

Många av dem skrivs kanske till och med för att någon, en dag 20 år senare, ska upptäcka alla hemligheter och antingen bli förfärad eller förälskad.

Så, på bio är det dags att lite förbjudet läsa Hollywood-sensationen Ingrid Bergmans personliga kråkor. Tur nog försvinner skuldkänslorna lite, eftersom det är regissören Stig Björkman som serverar allt.

Det riktigt intressanta med filmen om Sveriges en gång hetaste namn i Hollywood är ändå, ja, Sveriges just nu hetaste Hollywood-namn. Alicia Vikander är Bergmans röst i filmen.Den stora nötkuppen

Animationsstudiorna kämpar med armbågar och galna manus för att visa vem som ger mest liv åt påhittade världar. 3D-film känns kanske inte lika hett som det en gång gjorde (när kommer VR-hjälmarna till biograferna?), men här har skaparna ändå bränt budgeten på 43 miljoner dollar på ett helt okej sätt.

Filmen om ekorren Kärtsy som planerar en rånkupp mot lokala nötbutiken (jag vet, det låter ju inte som Being John Malkovich-klass, precis) hade premiär hemma i USA redan för ett och ett halvt år sen.

Är det månne Antti Reinis ekorr-röst som tagit så här länge att få till?Häiriötekijä

Finlands filmfolk jobbar på, och vi är alltid en och annan som överraskat inser hur mycket film som produceras när Jussi-galan drar igång i början av året.

Häiriötekijä har en oroande krystad tagline, den är "en störande rolig komedi". Däremot är listan på skådespelare rätt imponerande, och både Minna Haapkylä och Tommi Korpela brukar vara värda att se.


Trailern lovar saker som de flesta finländska filmer bullar upp med, det vill säga sex, studsande ölmagar, ilska och skrik, och mer sex. Däremot gör den omaka kombinationen av finländsk film och komedi det här mer intressant i sig.

Hur mycket fniss och skratt lyckas Aleksi Salmenperä vrida ur skådespelareliten? Är publikens händer mer upptagna med att torka skrattårar än att gräva i popcornhinken?


Övriga premiärfilmer den här veckan:

The Visit av flumskräckmästaren M. Night Shyamalan.

Ricki And The Flash med Meryl Streep som rockstjärna. Det du!

Nyligen publicerat - X3M