Hoppa till huvudinnehåll

Mord ledde till regeringskris på Nordirland

Fredsmuren i Belfast
Fredsmuren i Belfast Bild: EPA/ PAUL MCERLANE fredsmuren i belfast

Storbritannien uppmanar till lugn på Nordirland efter att en parlamentarisk kris brutit ut. Den bakomliggande orsaken är mordet på en tidigare IRA-medlem i augusti.

På Nordirland är samregeringen mellan pro-irländska och pro-brittiska partier på brinken att splittras. Nu blandar sig politiker i London i självstyret.

- Det viktigaste nu är att försöka återuppbygga förhållandet och att lösa de frågor som finns kvar angående paramilitärerna, Theresa Villiers, brittisk minister med ansvaret för Nordirland.

Villiers gav också sitt stöd till att grunda en oberoende myndighet som ska utreda om de paramilitära organisationerna verkligen upplösts och förstört sina vapen.

På torsdagen avgick försteministern Peter Robinson från unionistiska DUP i protest mot att det lokala parlamentet enligt honom inte vill ta tillräckligt på allvar att den Irländska Republikanska Armén IRA möjligen fortfarande existerar och fortsätter att begå våldsdåd.

Robinson lämnar den lokala regeringen tillsammans med alla ministrar utom en. Northern Ireland Assembly är en regering där de två lägren - de pro-brittiska unionisterna och pro-irländska nationalisterna tillsammans har makten.

Arlene Foster är nu ensam unionistisk minister i den nordirländska regeringen. I en intervju med BBC Radio Ulster sade hon att hennes mål är att försvara den nordirländska regeringen för vad hon kallade "skurkministrar".

De irländsknationalistiska partierna Sinn Fein och socialdemokratiska SDLP gick ut med att kritisera utlåtandet och kallade det för en” unken fläkt från förr.”

Peter Robinson vill lägga hela regeringen på hyllan. Det kan innebära att Nordirland åtminstone temporärt återgår till direkt styre från London. Det skulle vara ett bakslag för fredsprocessen på Nordirland.

Mord utlöste regeringskris

Det hela har att göra med ett uppmärksammat mord på den tidigare IRA-medlem Kevin McGuigan som sköts ihjäl i området Markets öster om stadskärnan i Belfast i augusti.

Polisen misstänker att IRA-medlemmar legat bakom mordet på McGuigan. Tillsammans har sjutton personer gripits för förhör, av dem flera kända IRA-profiler.

Det pro-irländska Sinn Féins parlamentariker Bobby Storey greps i samband med utredningarna på onsdagen men har senare frigivits.

Sinn Fein har ofta kallats IRA:s politiska gren. Det var också IRA:s vapenvila och senare upplösning som banade vägen för Sinn Fein - först tillförhandlignsborden, senare maktens korridorer.

Storeys gripande har verkat vara det som fått bägaren att rinna över för de unionistiska partierna.

Sinn Fein motsätter sig att regeringen splittras. De hävdar att mordet på McGuigan handlade om en uppgörelse i kriminella kretsar och hade inget med den nedlagda organisationen IRA att göra.

- Är det inte skrattretande att kriminella kan skaka om våra demokratiska institutioner, sade Martin McGuinness, en av Sinn Feins representanter i regeringen.

Britterna oroade

En talesman för premiärminister David Cameron säger att Cameron är djupt oroad över utvecklingen i Nordirland.

Den brittiska ministern som ansvarar för Nordirland, det konservativa partiets minister Therese Villiers sade på fredagen att IRA fortfarande existerar i Nordirland men att organisationen inte begår terrorbrott. Hon krävde att alla paramilitära organisationer i området måste upplösas.

Små utbrytargrupperingar ur IRA har fortsatt med vad organisationerna kallar den beväpnade kampen mot den brittiska ockupationsmakten men till skillnad från dessa organisationer rör den nu pågående mycket häftiga debatten huruvida IRA verkligen avslutat sin verksamhet och löst upp det som kallas paramilitära strukturer redan för fem år sedan.

Försteminister Peter Robinson.
Försteminister Peter Robinson. Försteminister Peter Robinson. Bild: EPA/PAUL MCERLANE peter robinson

Interna uppgörelser, knark och straffattacker

Tidigare har också mindre politiska partier med ankytning till lojalistiska eller pro-brittiska terrororganisationer som Ulster Volunteer Force (UVF) eller Ulster Defense Association (UDA) anklagats för att bryta mot fredsavtalet från 1998. Det rör sig om våldsdåd som interna uppgörelser och utfärdande av såkallade straff på personer som organisationerna upplever att är oönskade i de områden som paramilitärerna anser sig representera och i alla fall delvis kontrollera.

Paramilitära organisationerna säger sig bland annat se till att hålla knarklangare borta genom att utdela straff åt dem i form av misshandel. Det har också förekommit flera fall där någon blivit skjuten i benet.

Andra hävdar att organisationerna själva är mycket inblandade i bland annat narkotikahandel.

Ulster Volunteer Forces politiska flygel Progressive Unionist Party PUP skakades av en liknande kris år 2010. Dawn Purvis lämnade sin post som ordförande för Progressive Unionist Party efter att en tidigare UVF-medlem mördats i ett av organisationens viktigaste fästen, Shankill Road i västra Belfast.

Paramilitära strukturer

Frågan är nu huruvida och till vilken grad det finns kvar av det som kalas paramilitära strukturer. Kan en organisation som officiellt upplösts för tio år sedan och meddelat att de lägger vapnen "bortom användning" fortfarande finnas till, upprätthålla en paramilitär struktur och begå brott?

Fler än 3500 människor dödades under de oroligheter som utspelade sig på Nordirland från slutet av 1960-talet fram tills nyligen.

Mindre våldsamheter har ändå blossat upp exempelvis i samband med de årliga paraderna där den pro-brittiska Oranjeorden marscherar för att fira gamla segrar på slagfälten på Irland då kung Wilhelm III slog sin kusin James II år 1690 och försäkrade ett protestantiskt styre på ön fram till moderna tider.