Hoppa till huvudinnehåll

Vattenprover från muddermassor i Dalsbruk klara

Geosockor fylls med muddermassa i Dalsbruk.
Geosockor fylls med muddermassa i Dalsbruk. Bild: Yle/Marie Söderman geosockor

Vattenproverna från muddermassorna i Dalsbruk är nu klara och visar att det inte finns skadliga halter av gift i det vatten som rinner ut från geosockorna där muddermassorna bevaras.

Muddermassorna härstammar från sundet mellan Valsverksholmen och Tyska holmen där det som bäst byggs en ny bro. Muddermassorna uppbevaras i så kallade geosockor, som ser ut som stora uppblåsbara madrasser, tills massorna torkat och de kan transporteras bort.

Det kommer också tas prover på själva massorna. Kimitoöns infrachef Roger Hakalax berättar att muddermassorna blandats med en fällningskemikalie som gör att små partiklar binds till varandra och inte rinner ut i vattnet. Enligt Hakalax har metoden visat sig vara effektiv.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland