Hoppa till huvudinnehåll

”Vill inte skiljas efter 18 år tillsammans”

Ett par sitter vid köksbordet.
Ett par sitter vid köksbordet. Bild: Yle/ Marcus Rosenlund #inödochlust

Knappast någon av oss har levt i en helt friktionsfri kärleksrelation. Där det finns människor, känslor och omständigheter inblandade, där smyger lätt oenigheter, tvivel och gräl sig in.

Det att man ibland känner att förhållandet inte har någon lysande framtid betyder dock inte att det verkligen är så. Experttimmen på Radio Vega fokuserar i september på trassliga kärleksrelationer, skilsmässor och allt vad de innebär.

Pia Graniittiaho som är sakkunnig i barn- och familjearbete på Barnavårdsföreningen samt psyko- och parterapeuten Mika Lindfors satte sig ner för att försöka ge sin syn på lyssnarnas frågor.

Fråga: "Äktenskapet tungt efter 18 år tillsammans"

"Jag och min man har varit tillsammans i 18 år och gifta i 13. Vi älskar verkligen varandra men som alla andra har vi ändå fått våra törnar i äktenskapet och nu efter sommaren blev det extra tungt. Ibland är jag osäker på om vi sårar varandra mera än vi tillför varandra glädje och kärlek.

Vi är båda positivt inställda till parterapi men samtidigt är jag rädd för att det ska bli värre om vi börjar ta upp vissa saker som vi båda undviker att prata om. Tänk om vi inte kan reda ut våra problem? Jag är ärligt sagt skräckslagen inför tanken på skilsmässa."

Hälsningar, nedstämd fru

Experterna svarar:

Pia Graniittiaho och Mika Lindfors i Experttimmen.
Pia Graniittiaho och Mika Lindfors är experter på parförhållanden. Pia Graniittiaho och Mika Lindfors i Experttimmen. Bild: Yle / Anne Hietanen mika lindfors

Mika: Spontant tänker jag att det skulle vara bra för dem att gå i parterapi för att få en utomstående med i de här frågeställningarna. Min erfarenhet är att en utomstående som inte är känslomässigt involverad i relationen har möjlighet att hjälpa till med att reda ut problemen.

Pia: Jag får en känsla av att de är rädda för att t.ex. terapi skulle leda till att det börjar hända någonting de inte kan kontrollera. Eftersom kvinnan säger att hon är rädd för skilsmässa blir det lätt att hon låter bli att göra någonting istället för att våga fundera på vad problemen beror på. Det att man lägger locket på är dock ingen lösning.

Mika: Precis, att inte göra något är också att göra något. De borde fundera på att ”Om vi inte gör någonting, vad händer då?” För det händer ändå någonting. Många par vet inte ens var de ska börja reda upp saker. Att få en struktur för att mötas, t.ex. genom parterapi hjälper väldigt ofta.

Pia: Då man funderat så pass långt att man är rädd för en skilsmässa är det läge att stanna till. Fundera kring vad man egentligen vill, öppet granska sin egen livssituation och våga sätta ord på det man tänker och känner. Ta tag i saken.

Mika: Om man har fokus på skilsmässa, då har man fokus på skilsmässa men man kan också fokusera på det som ännu finns kvar. Det kräver dock attityd och vilja att engagera sig i förhållandet för att det ska finnas förutsättningar för att rädda det. Om man står med ena foten ut genom dörren är det svårt.

"Det kräver attityd och vilja att engagera sig i förhållandet för att det ska finnas förutsättningar för att rädda det." - Mika Lindfors

Pia: Ibland kan man behöva ta upp det där svåra och jobbiga och våga gå igenom det för att det ska släppa sitt grepp om en. Efter den jobbiga processen brukar det ändå alltid lätta. Man måste dock vara noga med hur man pratar om saker, att man går via sig själv istället för att skuldbelägga den andra.

Mika: Ett annat sätt kan vara att gå tillbaka i tiden. Under de 18 år som det här paret varit ihop så har det säkert tidigare också funnits svåra perioder. Fundera kring ”hur kom vi igenom krisen då?” och anamma de erfarenheterna och tillvägagångssätten.

Mika: Ett annat sätt kan vara att fokusera på det positiva för att blåsa in lite ny energi i relationen. ”Vad njuter vi båda av? Kan vi hitta på något nytt vi kan göra tillsammans?” Ofta stirrar vi oss så blinda på problemen att vi inte vet vad som är upp och ner. Gemensamma positiva upplevelser kan ge oss ny ork att hantera vår situation.

Pia Graniittiaho och Mika Lindfors gästade Experttimmen på Radio Vega 10 september 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Anne Hietanen.

Lyssna på fler frågor och svar i klippet nedan.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP