Hoppa till huvudinnehåll

Widén: Graniborna för självständighet till hundra procent

Torsten Widén på Grankulla station.
Torsten Widen har lett Grankulla sedan 1989. Torsten Widén på Grankulla station. Bild: Yle / Ted Urho grankulla station godmorgongrani

Torsten Widén hör till en av de mer långvariga stadsdirektörerna i landet då han lett Grankulla sedan 1989. Han tror att hotet mot stadens självständighet är avvärjt.

Den sammanhållning och sociala infrastruktur vi har skulle inte vara samma om vi var en förort som vilken som helst annan.― Stadsdirektör Torsten Widén.

I samband med intervjun råkar Krista Siegfrids nya singel Better on my own höras i Radio Vega. Torsten Widén tycker att den väl kunde bli stadens nya sång.

Det är ingen hemlighet att Grankulla vill förbli självständigt.

- Jag inbillar mig att vi tror att faran är över för den här gången. Juha Sipiläs regering har tagit avstånd från tvångssammanslagningar, även om de uppmuntrar till frivillighet.

Carina Bruun intervjuar Torsten Widén på Grankulla station.
Carina Bruun intervjuar Torsten Widén på Grankulla station.. Carina Bruun intervjuar Torsten Widén på Grankulla station. Bild: Yle / Rose-Marie Sundström stadsdirektör grankulla

Enligt Widén är Grankullas ovilja att uppgå i en större kommun inte bara politikernas önskemål.

- Jag skulle påstå att det nästan till hundra procent är kommuninvånarnas vilja att förbli självständiga. Det har framkommit i undersökningar och förfrågningar vi gjort i samband med metropolutredningen, säger Widén.

Likt den lilla byn i Gallien

Att Grankulla, likt den lilla byn i Gallien där Asterix och Obelix bor, vill hållas självständiga går att förklara med samhörigheten.

- Grankulla är ju något av en anomali då vi är en så mycket mindre kommun jämför med de tre stora i regionen. Den sammanhållning och sociala infrastruktur vi har skulle inte vara samma om vi var en förort som vilken som helst annan, förklarar Widén.

Jag skulle påstå att det nästan till hundra procent är kommuninvånarnas vilja att förbli självständiga.

Ifall det blir aktuellt med en sammanslagning så har stadsdirektören en egen vision klar.

- Det bästa skulle i så fall vara att slå ihop Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla. En sammanslagning med Esbo är varken önskvärt eller något som jag tror att Esbopolitikerna själva funderar så mycket över.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen