Hoppa till huvudinnehåll

Kaj Korkea-aho slår igenom internationellt

författaren kaj korkea-aho
författaren kaj korkea-aho Bild: Pekka Holmström kaj korkea-aho

Tre romaner på sex år. Kaj Korkea-aho ligger inte på latsidan. Senaste verket Onda boken öppnar dörrar för en internationell karriär.

Kaj Korkea-aho, hemma från Esse i norra Österbotten, numera bosatt i Helsingfors blev först känd genom sitt humorprogram Radio Pleppo som han gjorde tillsammans med barndomsvännen och kollegan Ted Forsström. Han har även varit programledare på TV men idag är han mest känd för sina kolumner och sitt författarskap.

2009 gav han ut debutromanen Se till mig som liten är som även prisbelönades av Svenska Litteratursällskapet. 2012 var det dags för Gräset är mörkare på andra sidan som dramatiserades och spelades på Viirus-teatern i Helsingfors.

Tredje boken öppnar dörrar utomlands

I augusti 2015 kom den tredje romanen Onda boken (läs recension) ut och den har förutom erhållandet av lysande recensioner även sålts utomlands och ryktet säger att Hollywood hört av sig. En solig dag i september besökte Kaj Korkea-aho Lördax-studion för att berätta om hur livet och karriären ser ut.

Tre romaner på sex år, hur hinner man med det?

- Alla har ju sin egen arbetsprocess men då jag håller på med ett projekt skriver jag nog dagligen tills det är färdigt. Onda boken skrev jag bl.a. i en avskild stuga uppe i bergen i Mexico. Där fanns inte så mycket annat att göra än att skriva och döda spindlar så det kanske bidrog till den angstiga stämningen i boken.

Onda boken i stora världen

Onda boken av Kaj Korkea-aho
Onda Boken är kaj Korkea-ahos tredje roman. Onda boken av Kaj Korkea-aho onda boken av kaj korkea-aho

Förutom stora framgångar i Finland har också den stora världen fått upp ögonen för svenskfinlands älskling och Onda boken har redan sålts till Tyskland, Danmark och den spansktalande världen.

- Jag har alltid drömt om att bli översatt så jag är förstås hemskt glad. Mina böcker har visserligen getts ut på finska vilket inte är någon självklarhet för finlandssvenska böcker men givetvis är det i en annan skala då man kommer in på så pass stora språk som tyska och spanska.

- Det finns potentiellt så många människor som kan nås av min historia så det känns som att nu kan vad som helst hända – eller inte hända. Men jag är givetvis både glad, tacksam och stolt.

Leva på skrivandet

Bokbranschen är i kris och ytterst få finska författare lever endast på sitt skrivande men en större internationell marknad borde ju innebära mer pengar?

- Jag hoppas givetvis att jag även i fortsättningen ska kunna leva på mitt skrivande som jag gjort hittills, tack vare andra skrivjobb och stipendier men någon illusion om jag ska bli hemskt rik...det har jag nog inte.

Hollywood hör av sig

Kaj skrev förra veckan på sin Facebook-sida att han blivit väckt av ett samtal som visade sig komma från Hollywood. Vem var det som var på tråden?

- Det var en agentur från Hollywood som ringde mig efter att boken nämnts i en global branschtidning. En hel del produktionsbolag, bl.a. de som gjort Jason Bourne-filmerna, har även hört av sig och velat veta mer om historien vilket ju såklart känns spännande. Men som sagt, det är nu på den nivån att de är intresserade och läser boken, sen får vi se.

Om vi leker med tanken att Onda boken skulle bli film, vem skulle spela huvudrollen?

- Nog blir det väl Matt Damon, haha.

Kaj Korkea-aho gästade Lördax på Radio Vega 12 september 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.