Hoppa till huvudinnehåll

IS: Regeringen har gjort sig impopulär

Justietie- och arbetsminister Jussi Niinistö (Sannf), social- och hälsovårdsminister  Hanna Mäntylä  (Sannf), statsminister Juha Sipilä (C), kommunikationsminister Anne Berner (C) och näringsminister Olli Rehn (C).
Justietie- och arbetsminister Jussi Niinistö (Sannf), social- och hälsovårdsminister Hanna Mäntylä (Sannf), statsminister Juha Sipilä (C), kommunikationsminister Anne Berner (C) och näringsminister Olli Rehn (C). Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto ministered

Mindre än hälften av finländarna, 47 procent, är nöjda med regeringen, visar en enkät som Taloustutkimus gjort för Ilta-Sanomat i torsdags.

Exakt hälften, det vill säga 50 procent, uppger sig vara missnöjda med regeringen och dess åtgärder. 30 procent säger sig vara rätt missnöjda och 20 procent mycket missnöjda.

Nio procent är mycket nöjda och 38 procent rätt nöjda med regeringens åtgärder.

Regeringens popularitet rasade efter meddelandet om försämrade villkor i arbetslivet och nedskärningar i budgeten i mitten av veckan.

Stödet har minskat snabbt

I en motsvarande enkät för Yle strax efter midsommaren svarade 59 procent av finländarna att de är nöjda med regeringens arbete, medan 34 procent sade sig vara missnöjda.

Då hade regeringen redan aviserat om miljardinbesparingar i den kommande budgeten.

Vid Taloustutkimus säger man att det är fråga om ett förhållandevis stort popularitetsras på kort tid, och att det som kan förklaras med meddelandet om drastiska försämringar för arbetstagare.

Sammanlagt 1 010 finländare svarade på frågan hur nöjda de är med de åtgärder som statsminister Juha Sipiläs (C) regering vidtagit fram tills dags dato.

Läs också