Hoppa till huvudinnehåll

Sisi gav sparken åt regeringen i Egypten

Abdel Fatah al-Sisi 15 februari 2015
President Abdel Fattah al-Sisi Abdel Fatah al-Sisi 15 februari 2015 Bild: EPA/ al-sisi

Egyptens regering har avgått på begäran av president Abdel Fattah al-Sisi som har begärt oljeministern Sherif Ismail att bilda en ny regering.

Regeringen har länge skakats av korruptionsanklagelser som ledde till att landets jordbruksminister Salah el-Din Helal greps i måndags misstänkt för korruption.

Sisi har inte angett något skäl till regeringens avgång, men källor som står nära presidenten säger att han länge har varit missnöjd med flera ministerier.

Premiärminister Ibrahim Mehlebs regering tillsattes för ett år sedan och den kommer att sitta kvar tills en ny regering har bildats.

All makt i Sisis händer

Sisi har för närvarande både den verkställande och lagstiftande makten eftersom Egypten inte har haft något parlament sedan år 2013.

Parlamentsval skall hållas nästa månad, över två år efter att den dåvarande arméchefen Sisi ledde militärkuppen mot det folkvalda Muslimska brödraskapet som numera är bannlyst.

Sedan dess har våldet ökat särskilt på Sinai-halvön där radikala jihadister har ställt sig under den så kallade Islamiska staten IS.

Även storstäder som Kairo har lidit allt mer av terrorism sedan president Muhammad Mursi avsattes på sommarn år 2013.

Presidenten har fått hård kritik av mänskorättsorganisationer för sitt auktoritära styre och för de hårda metoder som har använts för att krossa både den religiösa och sekulära oppositionen.